Stožer; Capak potvrdio da smo imali 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i odgovorio kada dolazi nova tranša

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

– Prije tjedan dana je bilo 643 novooboljela od 4863 testiranih, a prije dva tjedna 715 novooboljelih od 5335 testiranih. U prvih 5 dana ovoga tjedna bilo je 2619 novooboljelih, a prošli tjedan 3015. Brojka je za 13% manje od brojke prethodnog tjedna pa imamo i daljnji ublaženi silazni trend. Incidencija po županijama je 189,0 prosječno. Najvišu incidenciju ima SMŽ, a najnižu Istarska. Hrvatska je na 7. mjestu na ljestvici zemalja EU. Nižu incidenciju od nas ima šest zemalja. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1196,8, što nas stavlja na 20. mjesto na ljestvici zemalja EU.

U zadnjih tjedan dana prosječni udio pozitivnih testova je bio 11,2. Utrošili smo više od 79 tisuća doza cjepiva.

– Do danas smo primili 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 11 sumnji na nuspojave na cjepivo Moderne. Uglavnom su to lokalne reakcije, febrilitet, bol na mjestu primjene i glavobolja, a na Pfizerovo cjepivo je bilo i nekoliko ozbiljnih reakcija. Dvije su zahtijevale primjenu adrenalina, a 22 korištenje drugih medikamenata, rekao je Capak.

I na tjednoj i dnevnoj bazi bilježimo pad novozaraženih. To se odražava i na broj hospitaliziranih.

-Danas je prvi put nakon dugo vremena ispod 1300, ali i dalje dio njih ima tešku kliničku sliku. I dalje je relativno veliki broj ljudi na respiratoru, a imamo i veliki broj preminulih. To ukazuje da je klinička slika u zimskim vremenima teška. To nam dozvoljava oprezno razmišljanje o postupnom relaksiranju mjera, ali ne dozvoljava nam relaksirano ponašanje. Treba uzeti u obzir i činjenicu da su novi sojevi virusa, britanski i južnoafrički, u zemljama u našem susjedstvu. Tu je i zastoj u cjepivu. Toga moramo biti svjesni i to naglašava naše odgovorno ponašanje i tome nema alternative, rekao je ministar Vili Beroš.

Capak je odgovorio na pitanje hoće li cjepivo Astra Zeneca danas biti registrirano i kada dolazi u RH.

– Cjepiva se za područje EU registriraju u Europskoj agenciji za lijekove koja ima stroge procedure i legislative. To znači da ne može aplicirati i registrirati se netko tko ne zadovoljava te kriterije. To je cijena sigurnosti naših cjepiva. Ona garantiraju sigurnost. Za druga cjepiva za koje nemamo podatke i koja nisu na transparentan način došli na tržište, ne možemo tvrditi da su sigurna. Čekamo da Europska agencija za lijekove kaže je li cjepivo sigurno i učinkovito.

Potvrdio je da još neki proizvođači razvijaju nova cjepiva. Novavax razvija cjepivo koje je u trećoj i drugoj fazi kliničke studije, u Britaniji je pokazalo učinkovitost od 89 posto na uobičajeni i novi soj virusa.

Podaci koji kažu da se Astra Zeneca ne može koristiti za starije od 65, ne možemo ih potvrditi jer nemamo dovoljno podataka za to.

– Na kraju dana je dogovoreno da će danas Astra Zenecino cjepivo biti registrirano. Najavljeno je da bismo do kraja veljače trebali dobiti 156.158 doza njihovog cjepiva, i to u tri tranše, rekao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...