Tek su se rodili, a njihove slike već su na društvenim mrežama

Oko 75 posto roditelja unutar prvih 60 minuta nakon rođenja djeteta sliku prinove objavljuje na društvenim mrežama, pokazalo je istraživanje internet stranice Porterista. Prema njemu, najpopularnije internet stranice za objavljivanje prvih fotografija bebe za 77 posto roditelja su Facebook i Instagram.

Oko 64 posto od 2400 roditelja djece u dobi do pet godina priznaje kako više puta na tjedan stavljaju slike svojih mališana na društvene mreže, dok 21 posto njih to čini nekoliko puta na mjesec.

Rijetki ne stavljaju slike

Tek šest posto današnjih roditelja nikad nisu niti ne namjeravaju staviti slike svoje djece na Facebook, jer ne žele narušavati privatnost svoje obitelji.

Među top pet razloga postavljanja fotografija djece na internet roditelji navode pokazivanje bebe udaljenoj obitelji i prijateljima, ali to vide i kao način izražavanja svoje ljubavi prema djetetu kao i idealnu lokaciju za spremanje uspomena.

Fotografije koje nipošto ne biste trebali objavljivati

Zaštita dječjih prava i njihova sigurnost trebala bi nam biti misao vodilja, pa prvenstveno treba ograničiti publiku na takvim fotografijama, a potom i pažljivo analizirati o kakvim je slikama riječ, pišu 24 sata.

Ove slike stručnjaci izdvajaju kao najopasnije, bilo da mogu ugroziti djecu, dovesti u pitanje njihovu sigurnost ili pak posramiti ih kad odrastu:

  • fotografije s oznakom vrtića, škole, sportskog kluba,
  • slike s oznakama imena,
  • slike s metapodacima i geografskim označavanjem,
  • slike koje prikazuju nepokriveno tijelo vašeg djeteta,
  • fotografije koje prikazuju tantrume ili loše ponašanje,
  • slike koje prikazuju drugu djecu.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...