U HNK Zadar u subotu igra “Američka papisa” u izvedbi Jasne Ančić

U subotu, 16. siječnja u 20 sati samo za pretplatnike Mozaik pretplate igrat će uspješna monodrama HNK Zadar, AMERIČKA PAPISA u režiji Ozrena Prohića i u izvedbi Jasne Ančić.

Predstava je premijerno izvedena na 16. Zadarskom kazališnom ljetu 2010. godine te je nakon deset godina ponovo uprizorena na 26. Zadarskom kazališnom ljetu 2020. godine.

Predstava je nastala prema djelu Esther Vilar, njemačko-argentinska književnice, čiji je tekst na hrvatski jezik preveo Andrija Seifried.

Esther Vilar (1935. Buenos Aires) pripadala je grupi provokativnih pisaca i kritičara društva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja na području književnosti.

Djelo AMERIČKA PAPISA kojeg je napisala 1982. godine propituje žene u katoličkoj crkvi, njihov odnos prema vjeri i povijesnom poslanju crkve.

Progovarajući iz suštine ženskog bića o slutnji žene koja će obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani, a koja je rezervirana isključivo za muškarca, sjajna glumačka interpretacija glumice Jasne Ančić neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Riječ je o predstavi koja problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju i njezin životni i vjerski alibi, o životu jedne žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...