U Srbiji nikako ne vole slobodne medije; Ekskluzivni dokaz namjera Telekoma za uništenje medija UM

Prvi put od kada je N1 prenio da je Telekom Srbije sklopio sporazum sa Telenorom, prije četiri dana, tu informaciju potvrdio je u priopćenju i državni operater. Oni su naveli da je suradnja Telekoma i Telenora redovna ugovorna suradnja koja je u potpunosti u skladu sa europskim standardima i praksom.

Telekom tvrdi da po komercijalnim uvjetima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru, čime se, kako kažu, značajno liberalizira tržište telekomunikacija u Srbiji. No, kažu, Telenor će moći od Telekoma Srbija kupiti i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da ih kupi i od drugih proizvođača i distributera, kao i da proizvodi vlastite sadržaje, javlja N1.

Iz priopćenja Telekoma se čini kao da je u pitanju jedan klasičan ekonomski sporazum dva operatera. No što je zapravo sporno i što se iz priopćenja ne vidi?

Naime, ne vidi se prava namjera sporazuma. Dokumenti do kojih je došao N1 pokazuju kako u više različitih papira članovima izvršnog i nadzornog odbora Vladimir Lučić, aktualni direktor Telekoma, jasno obrazlaže da je cilj uništenje TV stanica u sastavu United medije (UM) i da je saradnja sa Telenorom zapravo samo sredstvo kako do toga doći.

Osim toga, uvjeti koje je dobio Telenor nisu ponuđeni na tržištu, već je ugovor sklapan tajno, po cijenama koje nigdje nisu objavljene.

”Ovo omogućava da se SBB potisne s tržišta, da Telekom Srbija bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti. Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korištenjem naše infrastrukture podrazumijeva i korištenje našeg sadržaja, omogućit će se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United medija kanale. Samim tim, ugovorom za spomenutu uslugu se stavlja točka na poslovanje United media kao i SBB-a u Srbiji“, stoji u dokumentu do kojeg je došao N1.

Stručnjaci ocjenjuju da je dogovor dvije tvtrke klasičan primjer kršenja pravila slobodne konkurencije.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...