U Zadarskoj županiji previše je učitelja razredne nastave i ekonomista, nedostaje liječnika, inženjera strojarstva i konobara

Područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje proveli su analizu potreba tržišta za pojedina zanimanja te su sukladno tome izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku.

U preporukama je navedeno za koja je zanimanja potrebno povećati upisne kvote i broj stipendija.

Prema rezultatima analize, u Zadarskoj županiji treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika iz trogodišnjeg programa za zanimanje konobar, kuhar, zidar, pekar…

Kada je riječ o četverogodišnjem i petogodišnjem programu najviše nedostaje medicinskih sestra i tehničara te farmaceutskih tehničara.

Nedostaje i osoba koje su završile stručni studij strojarstva, sveučilišni studij medicine te matematike, posebice nastavničkog smjera.

Analizirani su i obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika i studenata.

Kod trogodišnjih zanimanja suficit broje cvjećari, u četverogodišnjem smjeru u prvom redu ekonomisti, tehničari cestovnog prometa i tehničari za računalstvo.

Kada govorimo o visokom školstvu, tržište rada zasićeno je zanimanjima kao što su ekonomisti, učitelji razredne nastave, ali i profesori engleskog jezika i književnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...