Ugostitelji na rubu preživljavanja uputili četiri zahtjeva Vladi

Ugostitelji su zatvoreni već gotovo dva mjeseca (od 28. studenog) i ne zna se točno kad će ponovno moći otvoriti svoje kafiće i restorane. Zbog toga su očajni, a kako nam je rekao predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franc Letica, od početka pandemije i uvođenja mjera u Hrvatskoj se trajno zatvorilo 1098 ugostiteljskih lokala koji se više neće otvarati jer su, navodi, propali.

Letica je u razgovoru za Index naveo kako je, prema podacima Obrtničke komore, u Hrvatskoj zbog pandemije i uvođenja mjera već 1098 ugostiteljskih objekata zauvijek zatvorilo svoje lokale.

“Doživljavamo psihički kolaps”

“Taj smo podatak jučer dobili i on je strašan. Nama je potrebno da se hitno dozvoli rad svim ugostiteljima, kao i catering tvrtkama i u prostorijama objekata, kao i na terasama. To je prioritet broj jedan. Jer osim financijske noćne more, ovo je postala psihodelija, doživljavamo psihički kolaps. Ništa ne bi značilo da sad otvore terase, tko će po ovom vremenu sjediti na terasi i ručati ili piti kavu? Trebaju odmah sve otvoriti i istovremeno neka inspekcije provode izvide i kažnjavaju one ugostitelje koji se ne drže mjera, svjesni smo da ima i takvih”, rekao nam je Letica.

“Politika stalno na svim sastancima govori da je previše lokala i malih kafića, to je sramotno”

Navodi kako je sustav pokazao svu svoju nakaradnost jer se odluke donose bez konzultacije sa strukom.

“Imamo, recimo, neke slastičarnice koje prodaju i hot dog, dok neke ne smiju raditi, tako nijedan caffe bar ne smije davati kavu za van, a restoran može. Imamo i mesnice koje sad prodaju pečene bunceke. Dogodit će se anomalija na tržištu gdje će se obezvrijediti lokali. Politika stalno na svim sastancima govori da je previše lokala i malih kafića, što je sramotna izjava. Sramotno je da se politika upliće u slobodu tržišta. Uz to, tako obezvrjeđuju male ugostitelje, nazivajući ih “malim birtijama”. Pa to su sve ljudi koji zapošljavaju sebe, svoju familiju i još dvoje, troje radnika. Ti vlasnici malih lokala niti su na teret državi, sami su uložili svoja sredstva i još ih se tako proziva. Mi iz Udruženja zagrebačkih ugostitelja smo za to da se 1. veljače otvore svi lokali i unutra i na terasama”, zaključio je Letica.

Potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna za Index je pak rekao da ugostitelji još više strepe zbog mogućnosti da im se ne produže mjere pomoći nakon djelomičnog otvaranja.

Četiri hitna zahtjeva ugostitelja

Karna je je razgovoru za Index iznio četiri hitna zahtjeva ugostitelja. To su:

1. Nastavak mjera potpore za očuvanje radnih mjesta i pokrivanja fiksnih troškova dok god ima bilo kakvih ograničenja u obavljanju naše djelatnosti.

2. Izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima tako da svi imaju istu mogućnost rada u varijanti dostave ili “to go” varijanti ili da u isto vrijeme budu otvoreni.

3. Obeštećenje u iznosu od 3 posto od prometa iz 2019. godine u vidu pomoći za saniranje gubitaka te ponovno pokretanje restorana.

4. Ubrzati isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta i da se iz uvjeta za pokrivanje naknade fiksnih troškova makne uvjet da je račun prethodno plaćen jer to ugostitelji, nakon svih ovih mjeseci što su zatvoreni, više nisu u mogućnosti plaćati

Navodi kako zahtjevom za izjednačavanje caffe barova i objekata jednostavnih usluga s restoranima žele otkloniti čistu nepravdu koja je nanesena brojnim ugostiteljima.

“Nije u redu da kafići ne smiju prodavati kavu za van, a restorani mogu”

Nije, smatra, u redu da restoran može gostima nuditi kavu za van, dok istovremeno kafići to ne smiju.

“Recimo, ako su slastičarne registrirane kao caffe barovi s mogućnošću pružanja usluga slastica, ni oni kao takvi ne smiju raditi. Imamo niz velikih slastičarnica koje su tako registrirane i one su sad zatvorene”, objasnio nam je Karna.

“Čekamo do tri mjeseca na isplatu fiksnih troškova, a istovremeno moramo plaćati najam i režije”

Što se tiče zahtjeva za nastavkom mjera, objasnio je kako od toga najviše strahuju.

“Dokle god je ograničen rad ugostiteljskih objekata, potreban nam je nastavak pokrivanja mjera za zaposlenike i fiksne troškove. Svima nama ugostiteljima je sad najveći strah i da nas otvore, odnosno da dozvole rad samo na terasama te da nam istovremeno uskrate nastavak mjera. Naime, otvaranjem terasa bismo mi i dalje imali pad od 90 posto prometa u odnosu na prije, a ako nam oni istovremeno ukinu, npr., naknadu za fiksne troškove, propali bismo skroz. Bolje da nas onda i dalje skroz zatvore jer se nećemo moći pokrivati. Dok god je ograničenje rada na ikoji način, do tad nam moraju produžiti mjere za zaposlenike i fiksne troškove. Evo, restorani koji rade samo dostave, pa njima je to tek 3 posto udjela u prometu koji inače ostvaruju, s tim prihodom ne mogu pokriti najam i sve ostalo. S tim da je važno naglasiti da nam je potrebna daleko brža isplata fiksnih troškova. Čekamo i do tri mjeseca na to, a istovremeno moramo plaćati najam i sve režije. Puno ugostitelja nema novaca za to”, rekao nam je Karna.

U nedjelju sastanak Plenkovića sa Stožerom oko daljnjih mjera

Šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje novinara danas je kazao kako je premijer Plenković najavio sastanak oko mjera koji će se održati u nedjelju.

“Na njemu će biti članovi Stožera, ministri. Ja unaprijed ne mogu ništa reći ni najaviti jer bi to značilo da je taj sastanak samo nekakva formalnost, a to nije”, rekao je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...