USKOK pokreće istragu o sumnjivoj obnovi kuća nakon rata

USKOK će tražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja sumnje o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije.

“U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti”, priopćio je DORH a prenosi Index.

Plenković: Sve ćemo istražiti

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković rekao je danas da treba ispitati zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata nekvalitetno obnovljene te da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.

“Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio u nadzoru, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

U ovom trenutku nema, kaže, detaljnih saznanja o tome. Pitat će, dodaje, i nadležnog ministra graditeljstva Darka Horvata, a za nešto što je bilo prije 20 godina državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara, koji bi mogao znati nešto više.

“Treba ispitati, nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego jesu. Sve što treba ispitati će se ispitati, nema a priori zatvaranja za propitkivanje nadležnosti, čija god ona bila. Obnova koju je Hrvatska provodila bila je veliki proces. Ako je bilo izgrađenih zgrada koje nisu u skladu s propisom, to se treba ispitati”, poručio je premijer.

Što se tiče uloge sadašnjeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995., Plenković je rekao da danas nije bilo vremena za tu raspravu, no siguran je da župan sam može pojasniti sve što zatreba.

Mažar: Nakon rata obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar podsjetio je da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i sudjelovalo je preko 150 tvrtki.

“Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovi, Zakonu o graditeljstvu. Postoji dokumentacija tko je bio izvođač radova, nadzor, projektant, vlasnik, korisnik. Sve je rađeno uz pisane ovlasti korisnika tih nekretnina. Postojale su i određene garancije i rokovi”, rekao je Mažar.

Najavio je da će na sve upite odgovoriti u narednih nekoliko dana jer je fokus trenutno na privremenom stambenom zbrinjavanju ljudi.

Arhitekt o lošoj gradnji u Petrinji nakon rata: To je kriminal, nema druge riječi

Arhitekt Ivan Križić u N1 Studiju uživo komentirao je situaciju nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i rekao da zakoni jasno propisuju način gradnje te da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo – kriminalom.

“Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal, i na njih trebaju reagirati službe zadužene za kriminal”, rekao je Ivan Križić komentirajući lošu gradnju u Petrinji: “Prema zakonima koji reguliraju gradnju, zna se tko odgovara u propustima. Za to nema druge riječi osim da je to kriminal. Propisano je koja je uloga nadzornog inženjera, voditelja gradnje, investitora… Siguran sam da je to proces koji mora ući u domenu istraživanja kaznene odgovornosti.”

Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline, također je posljednjih dana kazala kako su se, između ostalog, u potresu rušile kuće koje su izgrađene u sklopu obnove nakon rata.

Križić je naglasio da kao arhitekt nije zadovoljan procesima oko obnove Zagreba: “Osobno nisam zadovoljan jer svi ključni problemi koji se otvaraju, na koje smo upozoravali, i dalje nemaju rješenja. U Zagrebu nismo krenuli s ozbiljnijom obnovom, dosta toga je sad opet stradalo iako je sanirano. Sve to mora biti brže i sustavnije i moraju se donijeti ozbiljnije i jače odluke da se cijeli proces u Zagrebu odvija promptnije i sigurnije za građane.”

Ministar Horvat najavio istragu

Ministar graditeljstva Darko Horvat najavio je istragu o kućama koje su se urušile uslijed razornog potresa na području Petrinje, a obnovljene su nakon rata.

“Bit će istrage o obnavljanju kuća nakon rata koje su se urušile u potresu”, izjavio je ministar graditeljstva Darko Horvat uoči sjednice vlade.

Nije želio odgovoriti na pitanje koga će se istraživati, a ni komentirati činjenicu da je sadašnji sisačko-moslavački župan Ivo Žinić bio zadužen za obnovu tog područja od 1995. godine.

“Sjest ćemo s njima za stol… Zazivati bilo čiju odgovornost sada je bespredmetno do trenutka dok ne budemo sigurni što se događalo”, kazao je Horvat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...