Vjernici i cjepivo; Puljić: “Treba slušati glas znanosti. Sedmorica zadarskih svećenika umrla je od posljedica zaraze”

O odlukama i porukama biskupa Hrvatske biskupske u Aktualnom Hrvatskoga katoličkog radija govorio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Kazao je kako je infektolog doc. dr. Rok Čivljak biskupe dobro informirao o koronavirusu.

„Ta bolest nije ni sada do kraja poznata, ali posljedice jesu“, rekao je nadbiskup, izvijestivši da su u Zadarskoj nadbiskupiji sedmorica svećenika umrla od posljedica zaraze. Prema riječima mons. Puljića, oni jesu bili starije životne dobi, ali bi još poživjeli da se nisu zarazili.

Ono što posebno zanima vjernike je pitanje cijepljenja. Biskupi su u poruci o tome napisali:

„Vrijeme koje je pred nama zahtijeva zajedničku i osobnu odgovornost i brigu u promicanju zaštite života, dobrobiti pojedinca i cijeloga društva. Pritom valja imati u vidu kako dobrobit društva ovisi o dobrobiti svakoga pojedinca i obitelji. Što se tiče pitanja cijepljenja, koje je posljednjih tjedana u središtu javnosti, papa Franjo je nedavno izrazio svoje mišljenje o njegovu primanju cjepiva iz ‘etičkih razloga’, tj. da se ne dovede u pitanje ‘vlastito zdravlje i život, kao i život drugih ljudi’. S obzirom na određene moralne dvojbe Sveta Stolica nedavno je izdala nekoliko razjašnjenja, čuvajući u svemu slobodu savjesti i osobnu odgovornost u odluci o primanju cjepiva“.

Predsjednik HBK rekao je da su porukom vjernicima o suočavanju s potresom i pandemijom biskupi pružili određene odgovore i poticaje, pozvali ljude da budu odgovorni.

„Iz poruke posebice zrači traženje smisla i u pandemiji i u potresu. Najlakše je dignuti ruke od svega. Mi smo u svijetu potresenom opakom bolešću. I u tom kontekstu je Papin poziv etičko pitanje ugrožavaš li zdravlje susjeda. Treba slušati glas znanosti. To nije moral, ali je ljudska dimenzija koja kaže da ako se ne pridržavaš propisanih mjera možeš nauditi i sebi i susjedu. Život je dar Božji i moramo ga čuvati i pomagati ljudima da ga sačuvaju. Najvažnije je da slijedeći znanstvenike koji mogu pružiti određenu sigurnost, kao Crkva pokušamo dati određeni smisao, značenje, kažemo ljudima da nije sve završilo, nije propalo“, rekao je nadbiskup Puljić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...