Volonterski centar Zadar započeo s provedbom projekta “Pokretačka snaga volonterstva”

Volonterski centar Zadar je s 1. siječnjem 2021. godine započeo s provedbom dvogodišnjeg projekta “Pokretačka snaga volonterstva” koji je na Pozivu za prijavu dvogodišnjih programa volonterskih centara za 2021. i 2022. godinu dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Partneri na projektu su Grad Zadar, Zadarska županija, Centar za socijalnu skrb Zadar, Dom za starije i nemoćne osobe Zadar,  Dom za odgoj djece i mladeži Zadar i Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje.

Projekt za cilj ima povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije, edukaciju novih koordinatora volontera i volontera, promociju Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, s naglaskom na volonterske aktivnosti pružanja pomoći u učenju (instrukcija) djeci iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji te razvoj inovativnih programa volontiranja – „Mladi za stare“.

Grad Zadar i Zadarska županija osigurali su sredstva za financiranje rada Volonterskog centra, a Grad Zadar i prostor za rad. Isto tako, u ovom projektu bit će glavna spona između gradskih osnovnih škola te ustanova socijalne skrbi i drugih dionika na području grada Zadra i Zadarske županije te Volonterskog centra koji s navedenima planira različite aktivnosti.

Dosadašnjom suradnjom s Domom za odgoj djece i mladeži  koji već duži niz godina razvija volonterske programe pružanja pomoći u učenju za svoje korisnike, uočeno je da se djeca i mladi, korisnici tih volonterskih angažmana, mogu lakše integrirati u lokalnu zajednicu, ali i razviti nova znanja i vještine, dok volonteri stječu bitne vještine za daljnje obrazovanje odnosno za rad u struci. S volonterima Doma za odgoj djece i mladeži Zadar organizirat će se edukacija o volonterstvu s naglaskom na volontere pomagače u učenju, kao i supervizijski susreti. Kroz edukaciju će, osim znanja o volonterstvu, steći i specifična pedagoška znanja vezana uz pomoć u učenju i organiziranje radionica i ostalih aktivnosti za djecu u poludnevnim boravcima Doma za odgoj djece i mladeži Zadar koji su organizirani u nekoliko osnovnih škola u Gradu Zadru. Centar za socijalnu skrb Zadar će upućivati djecu koja idu u OŠ Šimuna Kožičića Benje da se uključe u program pomoći u učenju, a škola će pružiti prostor za provedbu ovoga programa te omogućiti dodatnu stručnu podršku pri njegovoj provedbi.

Kao vid ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa, a u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Zadar, osmislili smo program koji bi njihovim korisnicima omogućio održavanje komunikacije s obitelji i prijateljima s ciljem očuvanja mentalnog zdravlja odnosno jačanja psihološke otpornosti. Tako ćemo za korisnike nabaviti tablete te organizirati volonterski program u kojem će volonteri podučavati starije osobe korištenju tableta, koji im osim komunikacije s drugima, mogu služiti i za istraživanje vlastitih interesa. Starije osobe će se također upoznati i sa sustavom „e-Građani“. Time će se potaknuti i poboljšati solidarnost među generacijama u smislu korištenja potencijala mladih generacija za pružanje raznih oblika pomoći starijim građanima, kao i prijenos znanja i iskustava starijih na mlađe generacije.

U suradnji sa Sveučilištem u Zadru, provest ćemo istraživanje o  stavovima volontera koji su sudjelovali u pojedinim volonterskim angažmanima. Cilj je ispitati stavove te potrebe i želje volontera vezano uz volonterske angažmane te posebice kako ih unaprijediti, odnosno koji volonterski angažmani bi za njih bili primjereni, zanimljivi i u kakvim bi angažmanima mogli zadovoljiti svoje kapacitete.

Osim navedenih specifičnih aktivnosti, tijekom projekta provodit ćemo i naše uobičajene aktivnosti: objavu volonterskih angažmana i spajanje volontera s organizatorima volontiranja; edukacije “Biti volonter” za volontere te “Menadžment volontera” za koordinatore volontera (iz odgojno-obrazovnih  institucija, ustanova socijalne skrbi te nevladinih organizacija s područja grada Zadra i Zadarske županije); manifestaciju “Hrvatska volontira” i obilježavanje Međunarodnog dana volontera; sudjelovat ćemo na sastancima Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, odnosno na regionalnim koordinacijama Volonterskog centra Split; te ćemo izraditi promo materijale, tj. letke  s osnovnim informacijama o volontiranju, navode iz Volonterskog centra u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...