Zadarski Ceh ugostitelja: “I da je došlo do popuštanja mjera, mnogi ne bi otvorili svoja vrata”

Ispijanjem kave na terasi omiljenog nam kafića, barem nakratko, zaboravili bismo na novo normalnu realnost. Popuštanje mjera koje se tiču ugostiteljstva bio bi dobar psihološki odgovor kojim bi se umanjio utjecaj stresnih događaja. Makar i ograničena socijalizacija i uživanje u sitnim ritualima koji obogaćuju svakodnevicu, prijeko nam je potrebno svima. Upravo zbog toga, velik dio javnosti nadao kako će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku o otvaranju terasa i pripremi kave za van.

Ipak, relaksiranje mjera nije obuhvatilo sferu ugostiteljstva.

Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja kaže da se osobno nije nadao promjeni postojećeg stanja.

Kroz najave zadnjih dana bilo je očigledno da se ništa neće promijeniti. Iskreno, mislim da puno ugostitelja ni ne bi otvorilo da je došlo do popuštanja, više bi to bio jedan psihološki efekt, prvi korak ka normalizaciji. Financijske koristi ne bi bilo, kaže nam Kovačević.

Predstavnika zadarskih ugostitelja više brine dolazak dana kada će kafići ponovno otvoriti svoja vrata gostima. Ukoliko struka koja im sada brani rad neće imati razumijevanja za težak start, mnogi će trajno zatvoriti svoje firme.

Brige me kako ćemo se kasnije oporaviti od ovoga, dug je to i težak proces. Bojim se da će mnogi odustati, a prvi propadnu oni mali biznisi. Bit će teško vratiti i navike ljudi koje su sada izgubljene. Od struke tražimo razumijevanje kada dođe to vrijeme. Sada imamo pomoć od države za zaposlene, ali moraju uzeti u obzir pitanje hoćemo li imati dovoljno prihoda za sve obaveze koje nas kasnije čekaju, kaže Kovačević i objašnjava koje bi im olakšice dale optimizam za novi početak.

S Gradom Zadrom smo raspravljali o oslobađanju obaveze plaćanja javnih površina i nekih poreza koje podmiruju samo ugostitelji. Država bi nam trebala smanjiti davanja za radnike, dopustiti da zapošljavamo kadar po potrebi, a naravno tu je i PDV koji nas najviše guši.

Ugostiteljstvo, posebice na jugu zemlje, uvelike se oslanja na turizam. Problemi s distribucijom cjepiva, pod upitnik stavljaju i ovu sezonu.

Teško je predvidjeti što nas čeka. No, sezona bez pred i post sezone ugostiteljima malo znači. Period prije i poslije špice turizma onaj je u kojem se zarađuje za preživjeti zimske mjesece. No, mi ćemo se pripremati i nadati da će sve proći dobro, zaključuje Kovačević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...