Zbog mjera ne izađete iz kuće i po nekoliko dana? Evo kako to utječe na vaše zdravlje – i kako si pomoći

Iako su mjere zbog koronavirusa takve da trenutno ne možemo puno vremena provoditi vani, biti veliki dio dana kod kuće – pogotovo ako vam je to trenutno i ured – može biti loše za vaše mentalno zdravlje.

Dr. Jo Daniels, klinička psihologinja specijalizirana za tjeskobu i umor, objasnila je što se sve može dogoditi ako ste dane proveli zatvoreni u svoja četiri zida – i to u strahu od zaraze i cijele situacije.

Normalno je da ne želite izlaziti van, ne brinite. U ovo doba godine obično prelazimo u stanje hibernacije. Stoga je razumno povlačiti se u zatvorene prostore, rekla je.

Ipak, kao i drugi stručnjaci, ona smatra da biste trebali svakodnevno ‘puniti baterije’ na svježem zraku. Kako prenosi LADbible, poteškoće s mentalnim zdravljem uglavnom proizlaze iz nezadovoljavanja naših osnovnih potreba. Ako ostanemo predugo u kući, to znači da nemamo pristup nekim stvarima koje su nam potrebne – a patiti neće samo mentalno zdravlje već i fizičko.

Kako kaže Daniels, fizička aktivnost je presudna za mentalno i fizičko zdravlje jer nam pomaže da se riješimo stresa i tjeskobe, a također oslobađa endorfine i čini nas sposobnijima za odgovor na infekciju, piše Večernji list.

Osim toga, jako je bitno i dalje, koliko god je to teško, vidjeti se s ljudima i ostvariti taj kontakt ‘licem u lice’.

Mi smo društvena bića kojima je to potrebno, ali još jedan razlog je taj što nam razgovor s drugima daje novu perspektivu o određenim situacijama. Što dulje vremena provedete u kući, to ćete se više usredotočiti na neke svoje brige i probleme, a to ne odvlači pažnju od cijele situacije.

Naglašava da je bitan balans.

Nagovarati ljude da izađu van ako baš nikako ne žele zapravo ima suprotan efekt i mentalno zdravlje se može pogoršati. Zato radite male korake, ako ste već dugo kod kuće, izađite u neku kratku šetnju. S vremenom pojačajte tempo. Nađite neku ravnotežu između zatvorenosti u kući i izlaska van, kazuje ona.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...