Balašević u Zadar nije dolazio 28 godina, objasnio i zašto: “To je grad koji ima bližu povijest granatiranja…”

Vijest o smrti kantautora Đorđa Balaševića potresla je regiju.

Prije nekoliko dana hospitaliziran je u Infektivnoj klinici u Novom Sadu s dijagnozom upale pluća. Iako su stizale vijesti da mu se zdravstveno stanje popravlja, to se nažalost nije dogodilo.

Prisjetili smo se intervjua kojeg je panonski mornar, jedan od najvećih pjesnika i kantautora ovih prostora, miljenik svih nacija i svih generacija, baš na svoj 64. rođendan dao Zoranu Šprajcu nakon što sedam godina nije govorio niti za jednu hrvatsku televiziju.

Bilo je to u svibnju 2017. godine uoči koncerta u Zadru u kojem nije pjevao punih 28 godina.

Objasnio je tada Đole i zašto nije dolazio u Zadar još od davne 1989. godine.

''Bio sam u Splitu, bio sam u Puli, u Rijeci više puta. Zadar je bio onako malo grad... Ali ja to razumijem. Rekao sam kad su me pozvali da ne bih volio dolaziti ako to bilo kome bude smetalo i meni je to jasno. Jer to je grad koji ima bližu povijest granatiranja. Tu su se klinci trzali u snu i ne treba neke stvari raditi na silu. Ali ako sad ne odem, a odlazim svakih 28 godina, bojim se da mi je ovo zadnji vlak. Tako da je bolje da odem još sad.''

No, Balašević je 13. svibnja 2017. godine poharao Zadar i oduševio oko 8.500 posjetitelja u dvorani Krešimira Ćosića.

Iako je karijeru započeo još 1977. godine, njegove pjesme su voljele i generacije koje su se rodile puno kasnije pa sve do danas.

''To je najveći kompliment za autora kada prerasteš svoju generaciju. U stvari kada te prihvate sljedeće generacije. Jer u Hrvatskoj čitavo čudo klinaca mene nikada nije vidjelo fizički onih godina kada se 'nismo gledali'. Ali oni su znali te pjesme i nisu imali nikakvu predrasudu tko je taj. Je li to neki pjevač u crvenom sakou koji farba šiške i bootksira se ili je to neki čiča koji piše te tekstove. Zlobnici bi rekli: 'To su ovi patetični'. Ja nas uvijek branim pa kažem poetični. To su ljudi koji više vole priču u pjesmi'', otkrio je tada Balašević.

No, imao je i podužu pauzu pa tako nije snimio album još od 2004. godine.

''Razlog je što sam staromodan. Ja sam navikao da izdajemo ploče, pa da imaš promociju nove ploče. Taj je događaj postao potpuno sekundaran. Izbaciš još jedan snimak i on je isti trenutak negdje na internetu'', priznao je Đole.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...