Birkić iz zadarskog Glasa poduzetnika: “Zapeli smo na turizmu i kafićima, a sve zemlje oko nas su uspjele dovući proizvodnju”

U HRT-ovoj sinoćnjoj emisiji “Otvoreno” problematizirano je pitanje zatvorenih teretana i kafića te činjenica da ovi gospodarski subjekti nisu obuhvaćeni najnovijim popuštanjem mjera.

Manolo J. Birkić, voditelj regionalnog ureda Zadar udruge Glas poduzetnika, pita se zašto nismo u mogućnosti usporedno s Covidom rješavati druga gospodarska pitanja.

– Nakon sinoćnjeg Otvorenog i slušajući ministra Ćorića te Burilovića iz HGK i ostale iz drugih komora i udruženja, svi pričaju samo o turističkoj sezoni, pa zar je to jedini element prihoda? Zašto se svi problemi sada skrivaju iza problematike Covid 19, zar nismo u mogućnosti usporedo s tim rješavati i druga gospodarska pitanja?, kaže Birkić i dodaje:

– Zbog čega su uopće dopustili da Hrvatska dođe na ime ovako nesigurne političko gospodarske zemlje za velike strane ulagače koji žele uložiti u proizvodne pogone pa nas zaobilaze? Kako to da sve oko nas zemlje uspiju dovući proizvodnju, a mi smo zapeli samo na turizmu i kafićima? Ne umanjujemo ozbiljnost Covida i veličinu prihoda od turizma ali iskoristimo sada ovo vrijeme i napravimo unapređenje cijelog sustava. Nemojte slati državnu tvrtku da radi na području koje je razoreno potresom, već ako želite pomoći građanima i poduzetnicima, angažirajte ugostitelje iz te županije , dajte im da direktno rade i da zarađuju, da imaju razloga dalje živjeti tu a ne da se svi rasele, poručuje Birkić.

– Ako se želi pomoći npr. ugostiteljima, onda im porez smanjite na 5% sljedeće 2-3 god , nemojte naplaćivati porez na donacije i na svu robu koja je donirana. Ako vlada već zatvara tvrtku tj. zabranjuje rad, onda bi barem bilo u redu da od te tvrtke kojoj je zabranjen rad da se ne potražuju razni parafiskalni nameti, pokažite dobru bolju, barem da se za taj period dok su zatvoreni odlukom vlade ništa ne naplaćuje. Neka se u vladi napravi analiza stanja i koliko je bitno mikro , malo i srednje poduzetništvo jer one nose cjelokupno gospodarstvo. Uzmimo samo primjer da su mikro, male i srednje tvrtke u 2019. godini uplatile 5,5 milijardi kroz porez na dobit te 23,7 milijardi kuna kroz poreze na plaće i doprinose i to bez uračunatog troška PDV-a od cak 29,2 milijarde kuna. Znači taj ukupan iznos od mikro, malih i srednjih tvrtki bio je dovoljan da pokrije ukupan trošak zdravstvenog sustava od oko 12,8 milijardi kuna, pa troškove policije, suda i zatvora od oko 8,8 milijardi, troškove vojske 4,7 milijardi itd.. Dakle, mikro, mali i srednje tvrtke uplaćuju u proračun iznos dovoljan za financiranje svih mirovina ili svih plaća u javnom sektoru ili pak cijelog zdravstvenog sustava, policije, sudova i zatvora, vojske ,sporta, religije i kulture…. Kad to sve sagledamo i zamislimo da njihova potencionalna propast otvara rupu od čak 3 milijarde kuna samo kroz pad poreza i doprinosa u proračunu, tj. konkretno propast od 7 tisuća najugroženijih tvrtki ugrozio bi čak 136,000 mirovina ili oko 25,000 plaća u javnom sektoru,  onda nam je to dobar razlog da pokušamo svim snagama, vlada , komore i sve ostale udruge da sjednu za stol i zajedno nađu rješenje za dalje jer moramo misliti na budućnost, odlučan je Birkić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...