Boris Marin, čovjek kojem je Balašević posvetio pjesmu: “Jedina koja nije napisana na ekavici, drugi Zadranin kojeg spominje je Krešo Ćosić”

Napustio nas je legendarni "Panonski mornar". Čitava je regija sinoć zanijemila nakon vijesti o smrti kantautora Đorđa Balaševića. Iako se tuguje, svi su složni u jednom. On ne može umrijeti, živjet će vječno.

Uz njegove su pjesme odrasle generacije, a nema razloga sumnjati da će i neki novi klinci znati za njih.

Ipak, malo tko se može pohvaliti da mu je jedan od najvećih pjesnika i glazbenika s ovih prostora posvetio pjesmu.

Boris Marin, u javnosti poznat kao bivši vođa navijačke skupine Tornado, nadimka Bore Poštar, ima tu privilegiju.

Iz ružnih okolnosti, ogorčenosti i mržnje koju su sijali oni koji su se protivili Balaševićevu dolasku u Zadar, rodilo se iskreno prijateljstvo.

- S Balaševićem sam bio u telefonskom kontaktu i znao sam da je bolestan, lani je imao infarkt od kojeg se, nažalost, nije se uspio oporaviti. Zatekla me ta vijest kao i sve, čovjek nije bio star i po Božjoj pravdi trebao je još živjeti. Ostali smo u komunikaciji još od koncerta u Zadru 2017. godine kada smo razmijenili telefonske brojeve. Pozivao je često mene i moju obitelj da posjetimo Novi Sad, kaže nam Marin koji je Balašević fan postao u mladim godinama.

Čovjek cijelog planeta

- Pratim ga i fan sam njegove glazbe još od dječačkih dana, od vremena "Moje prve ljubavi". Kao pjevač me osvojio jer je bio duhovit, jako se puno šalio, osobito na svoj račun, a to je ono što cijenim kod ljudi. Bio je čovjek cijelog planeta, nije ga zanimao nacionalizam i u to sam i uvjerio kada sam ga upoznao, priča nam Marin.

Pjesmu "Stih iznad svih" Balašević je napisao nakon što je naš sugovornik javno istupio i svesrdno ga branio od onih koji su željeli spriječiti koncert na Višnjiku 2017. godine.

Jedina pjesma koja nije na ekavici

- Prije nego što je izbacio pjesmu rekao mi je da ju je napisao. Ako je bolje poslušate i ako poznajete njegov opus odmah ćete primijetiti da je to jedina Balaševićeva pjesma koja nije napisana na ekavici. Meni ne bi smetalo da je, to sam mu i rekao, ali on mi je odgovorio da mi nije želio stvarati dodatne probele. U pjesmi se spominju "dva Zadrana". Možda neki to ne znaju, drugi Zadranin je Krešimir Ćosić koji je bio njegov veliki prijatelj. Pričao mi je da su se upoznali u Ljubljani davnih godina..., kazuje nam Marin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...