Boris Marin, čovjek kojem je Balašević posvetio pjesmu: “Jedina koja nije napisana na ekavici, drugi Zadranin kojeg spominje je Krešo Ćosić”

Napustio nas je legendarni “Panonski mornar”. Čitava je regija sinoć zanijemila nakon vijesti o smrti kantautora Đorđa Balaševića. Iako se tuguje, svi su složni u jednom. On ne može umrijeti, živjet će vječno.

Uz njegove su pjesme odrasle generacije, a nema razloga sumnjati da će i neki novi klinci znati za njih.

Ipak, malo tko se može pohvaliti da mu je jedan od najvećih pjesnika i glazbenika s ovih prostora posvetio pjesmu.

Boris Marin, u javnosti poznat kao bivši vođa navijačke skupine Tornado, nadimka Bore Poštar, ima tu privilegiju.

Iz ružnih okolnosti, ogorčenosti i mržnje koju su sijali oni koji su se protivili Balaševićevu dolasku u Zadar, rodilo se iskreno prijateljstvo.

S Balaševićem sam bio u telefonskom kontaktu i znao sam da je bolestan, lani je imao infarkt od kojeg se, nažalost, nije se uspio oporaviti. Zatekla me ta vijest kao i sve, čovjek nije bio star i po Božjoj pravdi trebao je još živjeti. Ostali smo u komunikaciji još od koncerta u Zadru 2017. godine kada smo razmijenili telefonske brojeve. Pozivao je često mene i moju obitelj da posjetimo Novi Sad, kaže nam Marin koji je Balašević fan postao u mladim godinama.

Čovjek cijelog planeta

Pratim ga i fan sam njegove glazbe još od dječačkih dana, od vremena “Moje prve ljubavi”. Kao pjevač me osvojio jer je bio duhovit, jako se puno šalio, osobito na svoj račun, a to je ono što cijenim kod ljudi. Bio je čovjek cijelog planeta, nije ga zanimao nacionalizam i u to sam i uvjerio kada sam ga upoznao, priča nam Marin.

Pjesmu “Stih iznad svih” Balašević je napisao nakon što je naš sugovornik javno istupio i svesrdno ga branio od onih koji su željeli spriječiti koncert na Višnjiku 2017. godine.

Jedina pjesma koja nije na ekavici

Prije nego što je izbacio pjesmu rekao mi je da ju je napisao. Ako je bolje poslušate i ako poznajete njegov opus odmah ćete primijetiti da je to jedina Balaševićeva pjesma koja nije napisana na ekavici. Meni ne bi smetalo da je, to sam mu i rekao, ali on mi je odgovorio da mi nije želio stvarati dodatne probele. U pjesmi se spominju “dva Zadrana”. Možda neki to ne znaju, drugi Zadranin je Krešimir Ćosić koji je bio njegov veliki prijatelj. Pričao mi je da su se upoznali u Ljubljani davnih godina…, kazuje nam Marin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...