Botić zagovara reotkup zgrade Maraska: “Renovirat ćemo je u Muzej industrije Grada Zadra”

Na jesen kreće gradnja hotela Maraska. Gradonačelnik Branko Dukić susreo se danas s predsjednikom i glavnim izvršnim direktorom turskog Dogusa i njegovim suradnicima te najavio izgradnju hotela najviše kategorije.

Tim povodom oglasila se vijećnica Akcije mladih, Marjana Botić.

Zalaže se za reotkup zgrade Maraska koju bi potom renovirali i pretvorili u Muzej industrije Grada Zadra. Tvrdi da bi projekt izgradnje morskog akvarija za koji se zalažu u Akciji mladih, donio više novaca od hotela Hayatt.

Proziva vladajući HDZ za netransparentnost i pita se “tko uopće zna kako je zgrada bivše tvornice Maraska od kupca Waltera Wolfa došla u ruke sadašnjeg kupca i uz koju ulogu vladajućih Grada Zadra?”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Povodom na stranicama Grada Zadra objavljene vijesti kako su se gradonačelnik Dukić i predstavnici Grada Zadra, našli na sastanku sa predstavnicima jedne privatne kompanije (ne bi im htjela odmagati ali čujemo u određenim ozbiljnim poslovnim problemima) gdje se najavila za jesen izgradnja hotela i stambenih zgrada na prostoru bivše tvornice Maraska podsjećamo kako se takvih najava kroz izbore u Zadru nakupilo preko glave, ali i da povlače određenu odgovornost.

Kako je izbornim i drugim manipulacijama, vladajući HDZ 30 godina izbjegavao odgovarati građanima Zadra za sve što su devastirali, pokrali i uništili želimo obavijestiti zadarsku javnost na neke vrlo izgledne činjenice kad koalicija SDP-a, Akcije mladih i nezavisnih, preuzme u proljeće upravljanje Gradom:

1.  Odmah po preuzimanju upravljanja paziti ćemo na strogo poštivanje svih ugovornih obveza prema Gradu Zadru (uz uvjet da je HDZ za ovaj posao uopće sklapao kakve ugovore, a ne samo poklanjao nekretninu i svo okolno zemljište).

2. U svim slučajevima kad se ugovorne obveze ne poštuju, u smislu zakonitosti, rokova, podmirenja obveza i drugog, pa tako i u ovom slučaju zgrade bivše tvornice Maraska i okolnog prostora, pokrenuti ćemo potrebne procese revizija takvih ugovora.

3. Svi detaljni planovi uređenja Grada Zadra proći će kroz funkcionalnu reviziju jer podsjećamo kako su II. izmjena i dopuna detaljnog uređenja zone parka i centralnih funkcija „MARASKA PARK” na gradskom vijeću donesene uz protuzakonito izbacivanje našeg vijećnika g. Ante Rubeše sa sjednice, uz van rokova dostavljene materijale i uz druge važne propuste u njihovom donošenju. Svi takvi planovi staviti će se van snage dok se ne zaštiti javni interes Grada Zadra.

4. Ne želeći ulaziti u pitanja poslovanja pojedinih poduzetnika i investitora koje sve koalicija SDP , AM i nezavisnih, pozdravlja, cijeni i podržava, naravno uz uvjet da se poštuju jednake startne pozicije i poštena tržišna utakmica, te da se odstrani HDZ ov klijentelizam i protekcionizam za sitne osobne interese iz procesa odlučivanja, biti ćemo spremni svakom poduzetniku, pa i ovom sastanka sadašnje gradske uprave, u slučajevima kad takvu poštenu tržišnu utakmicu ne može pratiti ponuditi pravičan reotkup i reviziju obveza.

Naglašavam kako će se svi ti procesi voditi pred mjerodavnim institucijama, ali i pred zadarskom javnosti, uz najveću moguću otvorenost i transparentnost (tko uopće zna kako je zgrada bivše tvornice Maraska uopće od kupca Waltera Wolfa došla u ruke sadašnjeg kupca i uz koju ulogu vladajućih Grada Zadra?).

Ne mogu dovoljno naglasiti kako će svibanjski izbori prekinuti 30 godišnju HDZ-ovu koruptivnu tradiciju održavanja javnosti zatvorenih sastanaka samo sa određene interesno vezane poduzetnike i investitore, za dogovore vlastitih, a ne javnih koristi za Grad Zadar.

Da ne bude sve u šturom tonu ugovornih obveza, prostornog planiranja i financijskih dugovanja Akcija mladih predložiti će da ukoliko reotkupom dobijemo zgradu bivše tvornice Maraska nazad za Grad Zadar, tu vrijednu nekretninu renovirati u Muzej industrije Grada Zadra, (pa ćemo bar imati podsjetnik na svu industrijsku baštinu Zadra koju je HDZ uništio), a prema obalnom dijelu, kao što smo ranije predlagali napraviti ćemo morski akvarij koja će Gradu Zadru donositi više turista i profita od svih minimalnih davanja Izbornog hotela Hayatt.

Prijedlog izgradnja morskog akvarija na prostoru bivše tvornice Maraska, sa svim popratnim atrakcijama razveseliti će svu zadarsku dicu, a ne samo da se (naivni) HDZ ovi glasači imaju veseliti Hayattu prije izbora.

Razlika je što ćemo mi NAKON IZBORA u svibnju učiniti sve da popravimo godine netransparentnog i klijentelističkog upravljanja Zadrom i post izborno još dugo veseliti sve građane životom u uređenom gradu u kojem zakoni vrijede za svih jednako.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...