Cijene hrane nezaustavljivo rastu, najviše su poskupile tri skupine namirnica

Cijene hrane porasle su u siječnju na svjetskim tržištima osmi mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 2014. godine, predvođene poskupljenjem žitarica, šećera i biljnih ulja, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao u siječnju za 4,3 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu, na prosječna 113,3 boda, najvišu vrijednost od srpnja 2014. godine, objavio je FAO.

Cijene žitarica poskočile su na početku godine 7,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, predvođene 11,2-posto višim cijenama kukuruza kojima su poticaj bile pojačana kineska nabava i procjene o neočekivano slaboj proizvodnji i zalihama u SAD-u.

Dodatnu potporu cijenama kukuruza pružila je privremena obustava registracije izvoza u Argentini.

Snažno su u siječnju porasle i cijene pšenice, za 6,8 posto, poduprte snažnom globalnom potražnjom i očekivanjima smanjenog izvoza iz Rusije nakon najavljenog udvostručenja izvoznih carina u ožujku.

U odnosu na prošlogodišnji siječanj, cijene žitarica porasle su 42,3 posto.

Najviše su u siječnju porasle cijene šećera, za 8,1 posto, odražavajući zabrinutost zbog pogoršanja izgleda za urod šećerne repe u Europskoj uniji i Rusiji i šećerne trske na Tajlandu i suše u Južnoj Americi, koja će potaknuti potražnju za uvozom.

Indeks cijena biljnog ulja porastao je 5,8 posto i dosegnuo najvišu razinu od svibnja 2012. godine, djelomično potaknut smanjenom proizvodnjom palminog ulja u Indoneziji i Maleziji, dijelom zbog obilnih kiša.

Porasle su i cijene sojinog ulja, zbog smanjenih izvoznih kapaciteta i dugotrajnih prosvjeda u Argentini.

Mlijeko i mliječni proizvodi poskupili su 1,6 posto, potaknuti pojačanim kineskim uvozom uoči novogodišnjih praznika.

Cijene mesa porasle su jedan posto zbog ptičje gripe u Europi koja je smanjila izvoz pa je Brazil više uvozio iz drugih zemalja.

Val potražnje u Kini

Nove procjene za 2020. signaliziraju rekordnu proizvodnju pšenice i riže, konstatira FAO u odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na svjetskim tržištima žitarica.

Prve procjene za 2021. nagovješćuju skroman rast proizvodnje ozime pšenice na sjevernoj hemisferi, ističe FAO, ukazujući na veće zasijane površine u Francuskoj, Indiji, Ruskoj Federaciji i SAD-u.

Proizvodnja kukuruza na južnoj hemisferi trebala bi se u Argentini i Brazilu blago spustiti s rekordnih razina a izgledi u Južnoafričkoj Republici i susjednim zemljama i dalje su povoljni, bilježe u FAO-u.

Potrošnju u sezoni 2020/2021. procjenjuju na 2,761 milijardu tona, predviđajući veću potrošnju žitarica poput kukruza zbog vala potražnje u sektoru proizvodnje stočne hrane u Kini.

Podigli su procjene obujma trgovine i prognoziraju snažan pad zaliha.

Procjena zaliha na kraju sezone snižena je 7,4 posto, na 802 milijuna tona, zbog izmjena procjena zaliha u Kini.

Obujam trgovine žitaricama trebao bi porasti čak 5,7 posto u odnosu na rekord u prošloj sezoni, na 465,2 milijuna tona, potaknut kineskom kupnjom kukuruza, u prvom redu od SAD-a.

Obujam trgovine rižom trebao bi porasti 7,9 posto, odražavajući snažan rast indijskog izvoza, predviđaju u FAO-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...