Danas sastanak o popuštanju mjera, slijedi li otvaranje kafića i restorana nakon 15. veljače?

Danas u 14 sati će se održati sjednica Znanstvenog savjeta vlade.

To znači da će premijer Plenković čuti što o najavljenom popuštanju mjera imaju za reći znanstvenici koje je okupio u Savjet te krenuti u donošenje odluka o popuštanju mjera koje je najavljeno za 15. veljače.

U 11 sati je i presica Nacionalnog stožera, a očekuje se da će i na njoj biti govora o popuštanju mjera.

Podsjetimo, iz vlade i Stožera su najavili da bi, s obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju i korona-brojke koje su kontinuirano u padu, sljedećeg ponedjeljka moglo doći do popuštanja mjera koje su dovele do bunta ne samo poduzetnika nego i mladih.

No koje bi se mjere točno trebale popustiti i koliko, još uvijek je nepoznanica, piše Index.

Poduzetnici i mladi se bune

Kao što su pokazali prošlotjedni prosvjed poduzetnika koji je u centru Zagreba, prema tvrdnjama organizatora, okupio više od 5000 ljudi, ali i masovna okupljanja mladih za vikend u Zagrebu, u javnosti sve više jača bunt prema restriktivnim mjerama, ali i činjenici da one ne vrijede jednako za sve.

Poduzetnici su nezadovoljni dvostrukim kriterijima koje pred njih postavlja Stožer, uključujući činjenicu da je, na primjer, kava za van dopuštena gotovo posvuda, a njima nije.

Vlada i Stožer upozoravaju na moguće razbuktavanje situacije

S druge strane, Stožer i vladajući, iako su sami predvodnici kršenja mjera u Hrvatskoj, upozoravaju da bi popuštanje mjera moglo dovesti do razbuktavanja situacije. Iako su brojke posljednjih tjedana u padu, svi strahuju od pojave novog soja korone. U Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, nije zabilježen nijedan slučaj novih sojeva.

Činjenica je da je Hrvatska trenutno među pet zemalja Europske unije s najnižom incidencijom zaraze koronavirusom, što je u ponedjeljak na press-konferenciji Stožera potvrdio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Samo su četiri zemlje bolje od nas”, rekao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...