Drogirani Knežević je djevojku Josipu izbo 39 puta; Vrhovni sud potvrdio presudu za stravično ubojstvo u Modriču

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu u trećem stupnju kojom je odbio žalbu Hrvoja Domobrana Kneževića koji je krajem studenog 2015. u Modriču kod Zadra ubio svoju nevjenčanu suprugu Josipu Božić te je tako postala pravomoćna odluka kojom je osuđen na 25 godina zatvora zbog teškog ubojstva.

Podsjetimo, Knežević je u svibnju 2019. na zadarskom Županijskom sudu osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva kojeg je počinio s 22 godine da bi mu Vrhovni sud u srpnju prošle godine umanjio kaznu za pet godina smatrajući da je prvostupanjski sud više trebao cijeniti to da je optuženik samoinicijativno obavijestio policiju o tome što je učinio kao i da je tijekom postupka bio dosljedan u priznanju ubojstva te izražavanju žaljenja.

Knežević je osuđen zbog ubojstva izvanbračne supruge na okrutan način. Nakon što su zajedno konzumirali drogu udarao je i bacao žrtvu. Zadao joj je 39 rana po cijelom tijelu sa skalpelom, odvijačem, šilom i kuhinjskim nožem. Nesretna je djevojka trpjela fizičke i psihičke boli visokog intenziteta i bezuspješno se pokušavala suprotstaviti. Optuženik joj je zadao smrtonosnu ozljedu ubodom u vrat uslijed čega je ona iskrvarila i preminula.

Kako stoji u objavi Vrhovnog suda, smatra se da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenog kaznenog djela.

“Pravilno je u drugostupanjskoj presudi kao olakotna okolnost cijenjena optuženikova mladost (22 godine) te da je samoinicijativno obavijestio policiju da je počinio kazneno djelo. U vrijeme počinjenja djela bio je bitno smanjeno ubrojiv. Ponašanjem tijekom postupka izrazio je određeni stupanj žaljenja zbog počinjenog kaznenog djela i bio je dosljedan u priznanju da je žrtvi oduzeo život. Djelo je počinio pod odlučujućim djelovanjem sredstava ovisnosti, a tijekom postupka nije utvrđeno da bi kazneno djelo bilo obuhvaćeno njegovom namjerom kada se dovodio u stanje bitno smanjene ubrojivosti. Utvrđen je poremećaj osobnosti te elementi agresivnosti. Nakon počinjenja djela bio je u depresiji te je pokušao samoubojstvo. Otegotno je što je na surov i okrutan način oduzeo život jednoj mladoj osobi, koja ničim nije doprinijela počinjenju kaznenog djela.

Kaznom dugotrajnog zatvora 25 godina ispunit će se svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda. Ova kazna treba utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela, a svim građanima pokazati da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje njihovih počinitelja pravedno. Osim toga, pojačat će se povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava.”

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...