HDZ je trenutno najbliži pobjedi u Zadru; U tijeku je utrka za gradove, nezadovoljstvo u stranci raste

Gradski zastupnik i ekonomist Davor Filipović bit će kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba. Odlučio je tako vrh stranke, odnosno njihov šef Andrej Plenković, pa će večerašnja hitno sazvana online sjednica zagrebačkog HDZ-a, na kojoj bi se trebala donijeti odluka o kandidatu, biti, zapravo, tek puka formalnost na kojoj će ta kandidatura i službeno biti potvrđena. O svim kandidatima u HDZ-u, ako je vjerovati informacijama iz stranke, ionako odlučuje samo Plenković.

Izbor Filipovića kao kandidata za Zagreb kompromisno je rješenje na koje je Plenković bio prisiljen s obzirom na to da je kandidaturu odbio njihov prvi izbor – privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Njegova odbijenica teško je pala šefu HDZ-a, čemu u prilog govori i to što je praktički najavio Vanđelićev odlazak iz Fonda, naglasivši više puta kako je on “privremeni ravnatelj”. Šef HDZ-a ima razloga za nezadovoljstvo i nervozu, piše Jutarnji list.

Nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima u srpnju, HDZ-ovci su se nadali da im se otvara put da na lokalnim izborima konačno ostvare i uspjeh u nekoliko velikih gradova, a pogotovo u Zagrebu. No, iz tog pažljivo popločanog puta, nakon unutarstranačkih izbora, cigle su počele ispadati jedna za drugom… Nametanje kandidata i odugovlačenje s odlukama vodstvu HDZ-a počeli su dolaziti na naplatu.

Kandidat od pet posto

– Kad se počelo pričati o Vanđeliću, činilo se da konačno možemo napraviti nešto i u Zagrebu. No, sada se odlukom o Filipoviću vraćamo na staro. Filipović je dobar dečko, marljiv i obrazovan, isticao se i u Skupštini, ali plašim se da je i on u rangu onih kandidata od pet posto – rekao je sugovornik iz zagrebačkog ogranka, podsjećajući na rezultat Margarete Mađerić koja je svojedobno imala 5,41 posto te Drage Prgometa koji je na zadnjim izborima osvojio 5,6 posto.

Iako izvori bliski vrhu HDZ-a ističu kako je Filipović dobar kandidat, koji se razumije u gospodarstvo, ne vuče za sobom repove i dobro kotira u gradskoj stranačkoj hijerarhiji, činjenica je da on ipak nije kandidat s kojim Plenković može osvojiti metropolu. Široj javnosti praktički je nepoznat i male su šanse da bi Filipović mogao ući u drugi krug. To znači da kakvu-takvu kontrolu nad Zagrebom HDZ može ostvariti samo u suradnji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Uostalom, tako rade već godinama, koliko god takvi medijski napisi za Andreja Plenkovića bili “iritantno krivi”.

Utrka u Splitu

Splitski HDZ jučer je službeno objavio da su odlučili da će njihov kandidat za gradonačelnika biti Vice Mihanović. No, ni on ne slovi kao adut za osvajanje grada pod Marjanom u kojem je sve više kandidata za prvu fotelju. U utrku idu bivši gradonačelnik Željko Kerum, bivša Vladina povjerenica za Split Branka Ramljak, aktivist Bojan Ivošević, Ivica Puljak iz Centra, HSLS-ov Zdeslav Benzon, a prašinu je podigla i najava kandidature Tomislava Mamića, vlasnika Tommy grupe.

Izbori u Splitu očito će biti jako tijesni, pa je vrlo neizvjesno kako će HDZ proći u Splitu. Jedan od najvećih problema HDZ-a, ali i SDP-a, je što svih ovih godina u velikim gradovima nisu uspjeli profilirati nove ljude koji bi bez problema mogli otići u gradonačelničku utrku, piše Jutarnji.

HDZ je u ovom trenutku možda najbliži pobjedi u Zadru i Osijeku, ali pitanje je koliko tamo može učiniti mladi Ivan Radić. Upućeniji u zbivanja u HDZ-u kažu kako se nakon unutarstranačkih izbora pojačalo nezadovoljstvo u stranci, čemu u prilog govore i zbivanja u vukovarsko-srijemskom HDZ-u u kojem je došlo do raskola. Josip Dabro, zamjenik župana, istupio je iz HDZ-a i kandidirat će se kao nezavisni kandidat za župana, a najvjerojatnije će ga podržati Domovinski pokret M. Škore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...