Hoće li maske biti dio naše svakodnevice i nakon završetka pandemije?

Sve je više dokaza po kojima te sićušne kapljice, koje se mogu širiti i nekoliko metara u trenutku dok netko govori ili diše, slično poput dima cigarete, mogu biti dovoljne za prijenos bolesti.

Učinkovitost zaštitnih maski

“Učinkovitost maske ovisi o dvjema stvarima: o sposobnosti filtriranja zraka i o tomu na koji način prianja uz lice”, rekla je AFP-u Linsey Marr, profesorica na Sveučilištu Virginia Tech koja se bavi proučavanjem bolesti koje se prenose zrakom.

“Dobra filtracija sprečava prolazak velikog broja čestica kroz zaštitnu masku, a dobro prianjanje znači da oko rubova maske koju nosite ne može doći do propuštanja zraka jer to znači da će tim putem uspjeti ‘proći’ i virus”, pojasnila je Marr, dodavši da čak i manji otvoreni prostor može rezultirati smanjenjem učinkovitosti maske i za 50 posto.

Materijal koji najučinkovitije blokira prodor vrlo sitnih čestica je polipropilenski flis, koji se koristi u izradi troslojnih ili četveroslojnih kirurških maski ili filtrirajuće maske poput one pod nazivom KN95. Kad je riječ o tkaninama, naučinkovitiji je vrlo sitno tkani pamuk, smatra Linsey Marr.

“Dok udišete trebali biste osjetiti da se maska ‘​​usisava’ prema unutra, a kad stavite ruku na rub maske i izdišete, ne biste smjeli osjetiti prolaz zraka”, pojasnila je znanstvenica.

Maske s tankim metalnim dijelom koji se prilagođava obliku nosa s tankim gumenim trakama koje idu oko glave učinkovitije su od onih s trakicama koje se zakače iza ušiju.

Dvije maske bolje su od jedne

“Koristite li zaštitne maske od pamučne tkanine, odaberite onu višeslojnu, a možete kombinirati i dvije, tako da preko kirurške maske nosite i platnenu”, preporučuje Marr.

Kirurške maske izrađene su od materijala koji dobro filtriraju zrak, no najčešće se prilično brzo olabave. Zato bi bilo poželjno preko nje navući i pamučnu masku, koja će kiruršku zadržati uz rub lica i tako smanjiti prolazak sitnih čestica koje izdišemo i udišemo.

Filtriranje se poboljšava dodavanjem još jednog sloja. Ako prvi sloj zadržava 50 posto čestica, dodavanjem drugog sloja učinkovitost zaštitnih maski iznosit će 75 posto.

Ipak, “ne preporučujemo nošenje više od dviju maski” jedne preko druge, kaže Marr, pojašnjavajući kako bi “to moglo ugroziti sposobnost kvalitetnog disanja kod pojedinaca”.

Druga je mogućnost nositi medicinske maske tipa KN95 ili FFP2, ovisno o zemlji i pravilima, a one su često rezervirane za njegovatelje. Riječ je o maskama koje filtriraju najviše čestica i pružaju sličnu razinu filtracije čestica koje ulaze i izlaze.

Maske zauvijek?

Čak i nakon što kriza s pandemijom koronavirusa prođe, obveza nošenja maski djelomično bi se mogla zadržati.

Prije pandemije, profesor na Sveučilištu Maryland, Donald Milton je, zajedno s ostalim znanstvenicima proučavao širenje gripe te je zaključio da se i ta bolest najviše prenosi putem sitnih čestica koje se oslobađaju govorom ili disanjem.

Tada su njihova istraživanja o nošenju zaštitnih maski izazivala kontroverze, no ponovno su došla u središte interesa u jeku covida-19. Nošenje maski stoga se može poticati i u budućnosti u vrijeme sezone gripe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...