Hrvoje Bujas, čelni čovjek Glasa poduzetnika: “Ugostiteljima se radi nepravda, trebalo ih je otvoriti!”

Hrvoje Bujas, čelni čovjek udruge Glas poduzetnika, gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je govorio o epidemiološkim mjerama. Podsjetimo, zahvaljujući blagom popuštanju mjera, ugostitelji od danas mogu izdavati kave za van.

S jučerašnjim danom otvorene su teretane, ali Bujas ističe da se i dalje radi nepravda ugostiteljima.

Lijep je osjećaj nakon više od 70 dana vratiti se, početi zarađivati svoj novac na tržištu. S druge strane, i dalje se radi nepravda ugostiteljskim objektima. Smatramo da ih se doista trebalo otvoriti. Ova nepravda od prije, vezana za coffe to go, je premalo, nedovoljno i očekujem da će 1.3. svi početi raditi. U ovom trenutku u Hrvatskoj sve radi, sve je otvoreno osim ugostitelja. Zar je moguće da su oni odista označeni u našem društvu kao nekakav izvor zaraze ili širenja epidemije, rekao je Bujas, dodajući da su engleske studije pokazale da ugostiteljski objekti igraju doista malu ulogu u širenju virusa.

“Nismo vidjeli realne planove”

Bujas ističe da je trenutna epidemiološka situacija povoljna te da se stoga nije trebalo odugovlačiti s otvaranjem.

Vlada treba jasno izaći pred građane i reći dvije stvari. Prva stvar je: želimo maksimalno procijepiti građane kako bi suzbili širenje i kako bi bili spremni za turističku sezonu. Druga stvar je plan B – ako dođe do širenja, ići s dodatnim mjerama, za te mjere osigurati toliko i toliko sredstava. Mi nikako da dobijemo te stvari, godinu dana se igramo mačke i miša. Nikakve realne planove nismo vidjeli, istaknuo je Bujas i dodao:

Cijela priča pada polako u vodu, radi se bez plana, a svakodnevno ‘stožeriranje’ nas umara i postaje svrha sama sebi i svrha politiziranja, dodaje.

Govoreći o Vladinim mjerama za pomoć, Bujas je istaknuo da su to bila sredstva za zaposlenike.

UGP traži da svi oni koji su imali pad od 60% i više, a tu su i putničke agencije, povremeni prijevoznici, event industrija, a jedini razlog pada je pandemija i kriza, trebaju imati plaćene fiksne troškove. Drugi dio priče su obeštećenja. Smatramo da se mora pričati o obeštećenju od 100 000 kuna po tvrtki pa na više, kazao je Bujas i dodao:

Iskreno se nadam da neću morati opet organizirati prosvjed jer ovaj put će doći 20.000 ljudi, a ne 10.000, kazuje Bujas.

Kazne zbog prosvjeda

UGP je organizirao prosvjed zbog “diskriminatornih mjera”, a s obzirom na to da je na prosvjedu bilo više od 25 osoba koliko je trenutno dozvoljeno, udruga je kažnjena.

Izgleda da je jedini UGP dobio kaznu. Kazna je 20.000 kuna za UGP, a 10.000 kuna za mene kao predsjednika i odgovornu osobu, iako nisam bio na skupu, što mi je iznimno žao. S jedne strane se održava čitav niz skupova s više od 25 ljudi, a to je razlog našeg kažnjavanja, na kojima se ne pridržavaju mjera pa nitko nije dobio kunu kazne, ali UGP je dobio ekstremno brzo, zaključio je Bujas za N1.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...