Imate li više imovine nego prihoda, a ne možete opravdati, na razliku ćete platiti veći porez

Koliko svojim radom zaradite toliko biste otprilike trebali i imati. Ako se uspostavi drugačije, nerazmjer između imovine i prihoda utvrđuje poseban odjel Porezne uprave. Utvrde li da imate više imovine nego prihoda, a da to ne možete opravdati, od ove godine na razliku ćete platiti i veći porez. U posljednjih deset godina Porezna uprava uočila je nerazmjer između imovine i prihoda kod 1600 građana. Po završetku nadzora kod njih šesto dokazano je porijeklo prihoda, najčešće je to nasljeđe, dok je za ostalih tisuću pokrenut daljnji postupak.

– Kada gledate od 2010. na ovamo broj rješenja godišnje koje se izda je manje-više na istim razinama, međutim utvrđena porezna obveza je značajno veća. Prosjek od 2010. do 2015. je bio negdje oko 130 do 150 tisuća kuna porezne obveze, a sada je milijun i 300 po samom rješenju – objašnjava Zdravko Marić, ministar financija. Postupak ispitivanja nerazmjera imovine i dohotka može trajati jako dugo, piše HRT.

– Ono što je povezano na OIB i svaka nekretnina koja je vidljiva brzo se može detektirati, ali isto tako postoji knjiga položenih ugovora koja nama nije dostupna bez da se ode u konkretnu gruntovnicu i vidi što tamo postoji, koji ugovori su zapravo položeni – kaže Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Kod poslovnih investicija provjerava se i izvor kapitala.

– Izvadi se građevinska dozvola s jako puno kvadrata stambenog prostora, a izvor tih investicija zapravo nije poznat – dodaje Kutleša. Još veći je problem pronaći i dokazati nelegalne prihode.

– Iz kriminalnih i koruptivnih radnji, to je najčešće izvor nedokazivih dohodaka. Kod kriminala je problem što se često ta imovina disperzira i jednostavno nije na imenu onoga koji ju stječe i ako nema prokazivanja, nekih drugih pozadinskih istražnih radnji, teško će porezna doći – kaže Vlado Brkanić, porezni stručnjak.

Oni do kojih porezna dođe od ove godine kažnjavaju se većom poreznom stopom.

– Ona je do prvog siječnja 2021. bila 54 posto, sada je povećana na 60 posto. U zakonu piše da je najviša stopa poreza na dohodak koja je trenutno 30 posto uvećana za koeficijent dva – kaže Marić. Na taj način morat će se vratiti veći dio nelegalno stečene imovine, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...