Cestitka_Uskrs

Iz HT-a uvjeravaju: “Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti državnom proračunu”

Hrvatski telekom (HT) u četvrtak je priopćio da ulaganjem u obveznice 2016. nije počinio štetu ni jednom dioničaru, a niti državnom proračunu, reagirajući na tvrdnje malog dioničara koji ih na zagrebačkom Trgovačkom sudu tuži zbog isplate umanjene dividende dioničarima i oštećivanja države.

Na tom je sudu u četvrtak održano pripremno ročište nakon tužbe dioničara HT-a Boška Bojanovića u kojoj stoji da je HT krajem 2016. kupio obveznice Deutsche Telekoma International Finance B.V. (DTIF) registriranog u Nizozemskoj vrijednih 125 milijuna eura ili oko 925 milijuna kuna.

U tužbi se navodi da je to bila transakcija kojom se umanjuje porezna osnovica za iznos od gotovo milijardu kuna, s ciljem smanjenja ostvarene dobiti kao i smanjenja iznosa za isplatu dividende dioničarima, uključivši i Fond hrvatskih branitelja.

“Obveznice su iskupljene u travnju 2020. godine u punom iznosu te nema nikakve dvojbe da je predmetno ulaganje dobra investicija kojom ni u kojem slučaju nije počinjena šteta ni jednom od dioničara, a niti državnom proračunu. Dapače, konkretno ulaganje je doprinijelo održavanju vrijednosti kompanije.

Pritom, upravljanje novcem što uključuje i kupnju obveznica ili bilo kojih drugih financijskih instrumenata ne utječe na dobit kompanije koja se odlukom glavne skupštine dijeli kao dividenda dioničarima”, navode u HT-u.

Ističu i kako je činjenica da je kompanija u prosincu 2016. uložila 125 milijuna eura u obveznice transparentno objavljena.

Sljedeće ročište u ovom slučaju Trgovački sud zakazao je za 12. travnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...