Kad se vraćamo u normalu? Beroš optimistično najavljuje jesen, epidemiolog Kaić je oprezan

Vidi li se to konačno svjetlo na kraju pandemijskog tunela? Ministar zdravstva Vili Beroš večeras je dao vremenski okvir u kojem bi se uvjeti u kojima živimo, uz ispunjenje određenih uvjeta, konačno mogli normalizirati.

Ako ne bude nekih iznenađenja i novih varijanti koronavirusa, „mogli bismo se nadati“ da ćemo ujesen ući u normalnim uvjetima života, kazao je Beroš gostujući u Dnevniku HTV-a.

Do ljeta 50 posto…

Situacija će, dakako, ovisiti i o tempu cijepljenja. Kada će Hrvatska doći do 70 posto procijepljenosti, ministar nije htio spekulirati, jer to ovisi i o dinamici kojom će cjepiva dolaziti. Iz Bruxellesa su nedavno pozvali zemlje članice da do kraja ljeta cijepe 70 posto odraslih, što je, međutim, upitno jer je isporuka potrebnih i očekivanih količina cjepiva usporena.

„Epidemiolozi tvrde da ako do ljeta postignemo procijepljenost od 50 posto, uz one koji su preboljeli bolest, to bi trebala biti jako dobra imunološka baza da uđemo u ljeto, a potom i jesen. Ipak, alternative za odgovorno ponašanje nema. Ukoliko budemo oprezni, i na jesen ćemo imati vremena za ubiranje plodova naše odgovornosti”, uvjeravao je na HTV-u ministar.

…ili ipak ne?

No, baš oko dinamike cijepljenja epidemiolog Bernard Kaić djelovao je večeras dosta oprezno. Kaić, koji je gostovao na RTL-u, procjenjuje da će plan da do ljeta bude cijepljeno 50 posto ljudi u Hrvatskoj ozbiljno kasniti.

“Ne mogu reći točno koliko, jer ne znamo još uvijek koliko ćemo cjepiva dobiti u ožujku. A nakon ožujka nemamo pojma. Ako se nastavi ovim tempom, za cijepiti pola stanovništva bi trebalo četiri milijuna doza, mi to nećemo postići do jeseni sigurno, i to najvjerojatnije do kasne jeseni”, prenosi RTL Kaićevu jednostavnu matematiku koja stoji iza vrlo složenog zadatka.

Spomenimo i da cijepljenje protiv Covida-19, izgleda, postaje sve popularnije. Prema rezultatima ankete, koju je također objavio RTL, za cijepljenje je sada zainteresirano 61 posto građana, pa se od prosinca na ovamo bilježi lagan i stabilan rast interesa, prenosi Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...