Kaić: “Imamo još 8 zaraženih britanskim sojem, u Hrvatskoj je još od siječnja”

Na početku presice iznijeti su novi podaci o koronavirusu u Hrvatskoj.

Epidemiolog Bernard Kaić je rekao kako nam padaju brojevi iz tjedna u tjedan.

“Ovih 577 je manje u odnosu na prošli tjedan. Pada i udio pozitivnih među testiranima. Ali to su i dalje veliki brojevi u odnosu na proljeće, 146 na 100.000 je dnevna incidencija. Među boljima smo u EU, samo 4 zemlje imaju nižu incidenciju”, rekao je Kaić.

“Ovo nije natjecanje tko će biti bolji, postoje razni faktori koji utječu na incidenciju”, dodao je.

“Do danas je prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernino. To je sve normalno, sve su prošle bez posljedica”, rekao je Kaić.

Alemka Markotić priča o britanskom soju korone u Hrvatskoj. Potvrđena su prva tri slučaja.

“Kolege iz HZJZ-a su javili kako imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. Dijete koje ima mutirani soj virusa imalo je gastro tegobe i roditelji su pozitivni”, rekla je Markotić.

“Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje. Ne vidi se značajan broj novooboljelih, to je dobro”, rekla je.

“I dalje moramo biti jako odgovorni, paziti se i pridržavati se mjera”, rekla je Markotić.

Kaić je rekao da za ovih osam pozitivnih još nema podataka, samo se zna da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja.

“Tih osam zaraženih su iz Zagreba, Sisaka i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Moramo napraviti sve da se smanji širenje nove varijante da se ne poveća incidencija”, kazao je Kaić.

“Važno je prvo detektirati postojanje istog i epidemiološko postupati. Čitava Europa je na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgovorno ponašanje. Naš oprez je stvorio dobru podlogu za novu borbu. Morat ćemo kao i do sad balansirati između blažih i strožih mjera”, rekao je Vili Beroš.

“Polako ćemo ući u drugu fazu kada na red dolaze na red stariji sugrađani i osobe s komorbiditetom. Sva cjepiva u Hrvatskoj nemaju dobna ograničenja. Koristimo sve što nam je za sada na raspolaganju, a to su tri vrste cjepiva koja su sva učinkovita”, rekao je Beroš.

Krenula su pitanja novinara.

Prvo pitanje je o cijepljenju rektora Borasa, koji se očito cijepio prije reda.

“Zatražio sam odmah očitovanje i cijepljenje prije reda osuđujem. Donijeli smo plan cijepljenja i oduzimanje prava najugroženijima nije prihvatljivo. Čekat ću odgovor s Rebra pa ćemo vidjeti. Apeliram na sve koji provode cijepljenje da se cijepljenje provodi isključivo prema planu cijepljenja”, rekao je ministar Beroš.

Kaić je na pitanje kako se odlučuje što će raditi s neiskorištenim dozama kazao kako ne postoji propisani protokol.

Cijepljenje prije reda?

“Klinika za infektivne bolesti je ustanova za liječenje i edukaciju i ima elemente prevencije. Ono što smo ponudili u ovom trenutku da svi raspoloživi resursi mogu i trebaju biti uključeni u cijepljenje. Bilo je puno upita kakvi se sve mogućnosti i klinika je izrazila spremnost da bi cijepila izvan sustava po prioritetima. S time se započelo s nekoliko ljudi, sve iz rizičnih skupina, međutim vrlo brzo je došla situacija da neće biti dovoljno cjepiva i to je zaustavljeno. Traženja su brojna iz zdravstvenih ustanova. Nema razloga da klinika, onoliko koliko može, ne pruži cijepljenje jednom manjem broju ljudi. Bilo od ostataka ili doza koje ćemo mi dobiti za rizične skupine. Koliko budemo mogli rado ćemo se uključiti”, rekla je Alemka Markotić.

Beroš je rekao kako ne vjeruje glasinama da ima ljudi koji se cijepe prije reda. Rekao je da osuđuje takva postupanja.

“Svi smo jednaki, ali najugroženiji moraju imati prioritet”, rekao je.

Kako je ušao novi soj?

“Kao i svi drugi – migracijom ljudi. Pokušat ćemo detaljno saznati od kud su uvezeni. Ali virusi migriraju zajedno s ljudima. Ne bi bilo takvo da nema takvih migracija. To se ne može zaustaviti pa i u vrijeme kuge se širilo migracijom iz Kine, samo su trebale godine, a sad treba par sati. To je soj koji se brže širi i među nama je te se moramo držati mjera koje su na snazi da bismo spriječili širenje koje se dogodilo u Irskoj, Portugalu… Cijeli svijet je u strahu od širenja. Ako se optereti zdravstveni sustav povećat će se i broj mrtvih. U Njemačkoj predlažu još strože mjere”, rekla je Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...