Kina zabranila BBC, Londonu je to “neprihvatljiv napad na slobodu medija”

Kineski regulator za audiovizualne sadržaje objavio je u četvrtak da je zabranio emitiranje BBC-a u Kini, potez koji je London nazvao “neprihvatljivim napadom na slobodu medija”.

Peking drži da su sadržaji međunarodnog informativnog kanala “ozbiljno” prekršili smjernice na snazi u toj zemlji.

Nadležno tijelo je priopćilo da je BBC World News prekršio načelo po kojem “informacije moraju biti točne i poštene i ne smiju dovoditi u pitanje nacionalne interese Kine”, pa više ne dopušta BBC-u emitiranje u Kini.

Zabrana je nastupila nakon što je BBC 3. veljače emitirao reportažu o mučenjima i seksualnom nasilju nad ujgurskim ženama u kineskim logorima.

BBC žali zbog te odluke Pekinga. “Razočarani smo što su kineske vlasti odlučile poduzeti tu mjeru”, izjavila je glasnogovornica britanskog kanala. “BBC je najveći međunarodni informativni kanal na svijetu i pokriva teme iz cijelog svijeta pošteno, nepristrano bez straha i naklonosti”.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je upozorio na “neprihvatljivu povredu slobode tiska”.

“Kina ima jednu od najrigoroznijih ograničenja slobode medija i interneta na svijetu i posljednja mjera samo ruši ugled Kine u svijetu”, ocijenio je britanski šef diplomacije u tvitu.

Američki State Department je naveo da “apsolutno osuđuje” zabranu emitiranja BBC-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...