Kineska sonda poslala je na Zemlju prvu fotografiju Marsa

Kineska svemirska sonda Tianwen-1, koja se kreće prema Marsu, poslala je na Zemlju svoju prvu snimku crvenog planeta, objavila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

Lansirana u srpnju iz Kine sonda bi trebala oko 10. veljače stići do Marsa, piše agencija France presse.

Prva fotografija primljena na Zemlji s crvenog planeta snimljena je 2,2 milijuna kilometara od Marsa, navodi kineska svemirska agencija u petak.

Ta crno-bijela fotografija pokazuje Valles Marineris (kanjone u blizini ekvatora crvenog planeta) Schiaparelli (veliki krater) te dolinu Acidalia Planitia, navodi CNSA.

U misiji kineska sonda treba analizirati tlo, atmosferu, fotografirati te pomoći kartografiranju crvenog planeta.

Ambiciozna Kina nada se tim prvom nezavisnim pokušajem istraživanja Marsa ostvariti sve što su Sjedinjene Države postigle u nekoliko misija provedenih od 60-ih godina: postaviti sondu u orbitu, spustiti se na planet te konačno istražiti ga roverom.

Misija je nazvana “Tianwen-1” (“pitanja nebu-1”) u čast drvenog kineskog pjesnika koji raspravlja o astronomiji.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...