KINO ZONA Novu sezonu otvara nagrađivana njemačka fantastična drama “Undine”

Bogati filmski repertoar panedmijom obojane 2020. u Kino Zoni sastojao se od 63 različita filmska ostvarenja iz svih kuteva svijeta, a priliku uživanja u projekcijama, razgovorima s gostima, panelima i drugim događanjima imalo je nešto više od 3500 građana. Izuzetan je to odaziv s obzirom na aktualnu nam pandemijsku situaciju te vjerujemo kako ćemo i ove godine opravdati povjerenje vjerne publike kvalitetom odabranih filmova, a i privući nove gledatelje.

Nadali smo se kako će se aktualne epidemiološke mjere ažurirati i omogućiti više mjesta u dvorani, ali do daljnjeg na projekcijama ima mjesta za tek 16 posjetitelja. Ipak „show must go on“ pa tako  ovogodišnji program Kino Zone starta ove srijede, 10. veljače, u Kazalištu lutaka Zadar, otvara višestruko nagrađivana njemačka fantastična drama ”Undine”.

Ova moderna bajka inspirirana je mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. Undine radi kao povjesničarka u muzeju gdje  drži predavanja o urbanom razvoju Berlina. Kad je muškarac kojeg voli napusti, drevni mit je sustigne. Ona mora ubiti muškarca koji je izdao i vratiti se u vodu. Ali prije nego što uspije izvršiti svoj naum, za oko će joj zapeti Christoph. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, Undine zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje.

Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je fantastična Paula Beer za naslovnu ulogu nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu, dok je redatelj Christian Petzold zavrijedio posebnu FIPRESCI nagradu. Valja također spomenuti kako je Paula Beer priznanje za najbolju glumicu zaslužila i na nedavno održanim Europskim Filmskim Nagradama.

U srijedu 17. veljače nam pak stiže horor drama ”Mali Joe” koja se tematski savršeno uklapa u ovo paranoično vrijeme u kojem živimo posljednjih godinu dana.

Radnja filma prati Alice, samohranu majku zaposlenu kao uzgajivačicu biljaka u korporaciji koja se bavi razvojem novih biljnih vrsta. Upravo je ona stvorila posebnu vrstu grimiznog cvijeta, posebnog ne samo zbog svoje ljepote, već i zbog svoje terapeutske vrijednosti: ako ga se drži na savršenoj temperaturi, uredno zalijeva i redovno s njim komunicira, cvijet svog vlasnika čini sretnim. Protivno politici kompanije, Alice jedan od tih cvjetova donosi kući kao poklon za njezinog sina tinejdžera, Joea. Oni biljku nazovu ”Mali Joe”, ali kako biljka raste, tako rastu i Alicine sumnje da njezine nove biljne kreacije možda i nisu toliko bezopasne kao što je mislila. Režiju i scenarij ove neobične, misteriozne horor drame potpisuje proslavljena austrijska redateljica Jessica Hausner, a valja istaknuti kako je Emily Beecham za svoju hladno suzdržano odglumljenu rolu prošle godine zavrijedila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu.

Najkraći mjesec u godini zatvaramo u srijedu 24. veljače s dokumentarnim filmom o velikom redatelju Ingmaru Bergmanu naziva ”Bergman: Jedna godina, jedan život”.

Godine 1957. Ingmar Bergman navršava 39 godina. Kao već etablirana figura svjetske kinematografije, te godine objavljuje svoja dva remek-djela, “Sedmi pečat” i “Divlje jagode”. Napisao je i snimio “Na pragu života”, režirao dva hvaljena kazališna komada, radio na radiju i televiziji, a prolazio je i drame u privatnom životu.U obilježavanju stote godišnjice rođenja velikog autora, švedska redateljica Jane Magnusson uzima tu iznimno plodnu godinu kao polaznu točku za istraživanje Bergmana kao čovjeka, u svoj kompleksnosti njegove ličnosti. 1957. je bila i godina kada je upoznao Käbi Laretei i Ingrid von Rosen, koje će postati njegova četvrta i peta supruga, dok je istovremeno bio zaokupljen intenzivnom aferom s Bibi Andersson, glavnom glumicom u dva filma te godine. Njegov brak s novinarkom i lingvisticom Gun Grut raspada se. Bergman jedva viđa šestero djece koje je već imao s tri različite žene.

Za hvaljeni i nagrađivani dokumentarni film o slavnom filmskom vizionaru zaslužna je redateljica Jane Magnusson koja uspješno nastavlja svoju fascinaciju Bergmanovim likom i djelom započetu 2012. s TV mini-serijalom ”Bergmanov video”.

Ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kn mogu se kupiti svakog radnog dana od 08-14h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Kazalište lutaka Zadar) sat vremena prije početka projekcije.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...