Mastercard potvrdio će uvesti podršku za kriptovalute, no nisu rekli koju

Posljednji val porasta popularnosti kriptovaluta, a samim time i cijene bitcoina te ostalih altcoina, prouzročeni su većinom sve većom potražnjom za ovim oblikom imovine koja dolazi od strane institucionalnih investitora. Za kriptovalute se potom počeo interesirati i PayPal, najavivši da će uvesti podršku za plaćanje njima. Nedavno su iz Tesle objavili kako su već kupili bitcoina u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, a sada se u priču uključuje i jedna od najvećih svjetskih kartičarskih kuća, Mastercard.

Njihov je izvršni potpredsjednik za digitalnu imovinu i blockchain, Raj Dhamodharan, na kompanijskom blogu napisao kako će Mastercard već ove godine uvesti podršku za plaćanje kriptovalutama. Jedan od razloga za ovakvu odluku jest činjenica da su u toj kući primijetili da je u protekloj godini sve više transakcija na njihovom platnom sustavu vezano uz kupovinu kriptovaluta, te da su sve popularnije njihove “kripto kartice” lansirane prošloga srpnja.

Izravno plaćanje kriptom

Korisnici će tako izravno na Mastercardovom platnom sustavu uskoro imati prilike plaćati odabranim kriptovalutama. Dhamodharan kaže kako taj korak još iziskuje mnogo rada i prilagodbe, ali i pažljivog odabira digitalnih valuta koje će biti podržane.

Naglašava i kako je riječ prije svega o odabiru klijenata, te kako oni nikome tko to ne želi neće nametati plaćanje kriptom. Nadaju se, pak, da će ovaj korak otvoriti nove mogućnosti digitalnih plaćanja te da će biti od koristi i kupcima i prodavačima.

Kad je riječ o valutama koje će Mastercard uvesti na svoju platformu, tu su i dalje prilično šturi. Ono što se zna, jest da će kompanija paziti da kriptovalute koje odluči podržati poštuju privatnost i sigurnost korisnika.

Morat će zadovoljavati stroge uvjete njihove platne mreže, čuvati informacije o korisnicima i transakcijama, neće smjeti služiti za ilegalne transakcije i prijevare, a morat će omogućiti i lako i brzo provođenje plaćanja te nuditi stabilnost vrijednosti.

Primarni je cilj, kažu iz Mastercarda, omogućiti da kriptovalute sluće za plaćanje, a ne kao imovina u koju se ulaže i u kojoj se pohranjuje vrijednost, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...