Mrtav pijan vikao susjedima da će ih zaraziti koronom, konobarica okupila ekipu za šankom; U zadarskom kraju dva slučaja širenja lažnih vijesti i tri kaznena djela prenošenja bolesti

Apeli građanima da se pridržavaju preporuka liječnika, znanstvenika i javnih vlasti, a kako bi spriječili nekontrolirano širenje koronavirusa, neke osobe svjesno ignoriraju.

Nediscipliniranost, tvrde psiholozi, nije uvijek rezultat bezobzirnosti ili polegnutosti teorijama zavjere, već upravo suprotno. Ljudi iz straha stvaraju obrambene mehanizme, a u ovom slučaju ponašaju se “normalno” kako bi sebe i okolinu uvjerili da se ništa strašno ne događa.

Ipak, bez učinkovitog sankcioniranja prijestupnika, mjere je gotovo nemoguće provoditi. S obzirom na to da kaznena odgovornost ima prednost pred prekršajnom, u članku analiziramo slučajeve izmišljanja ili širenja lažnih vijesti te širenja ili prenošenja zaraznih bolesti koje je zabilježila zadarska policija od početka epidemije.

Lažne vijesti 

Prvi slučaj širenja lažnih vijesti dogodio se u travnju 2020., kada je 28-godišnjakinja preko društvenih mreža objavljivala i širila lažne vijesti o opasnosti od zaraze, kao i o oboljelim od koronavirusa.

Protiv nje je podnesen optužni prijedlog radi remećenja mira i spokojstva građana.

Zbog izmišljanja i širenja lažnih vijesti u travnju 2020. policija je uhitila 38-godišnjaka.

On je u Vukovarskoj ulici u Zadru, u alkoholiziranom stanju vikao, pljuvao po vratima zgrade te vrijeđao stanare. Također je prijetio kako je zaražen koronavirusom i kako će ih sve zaraziti te zapaliti.

Bio je pod utjecajem alkohola od 1,97 promila.

Širenje bolesti 

Zadarska policija evidentirala je tri kaznena djela širenja ili prenošenja zaraznih bolesti.

Prvi se dogodio u studenom 2020. u Turnju, gdje je 22-godišnjakinja otvorila kafić u večernjim satima, iako je na snazi bilo ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Policajci su u 23.25 sati zatekli otvoren ugostiteljski objekt u kojem se nalazilo šest osoba koji su sjedili za šankom i bili posluženi pićem od strane 22-godišnje vlasnice, te se nisu pridržavali naloženih epidemioloških mjera.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 22-godišnjakinja je uz kaznenu prijavu predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Drugi slučaj evidentiran je u studenom 2020. u Kalima. Ovdje je 62-godišnja žena došla u trgovinu, u vrijeme dok joj je određena mjera izolacije i liječenja kod kuće, obzirom da joj je dijagnosticirana zarazna bolest COVID-19.

Također se sumnjiči da je nakon toga posjetila i članove svoje uže obitelji, a čime je dovela u opasnost da se zarazna bolesti proširi među ljudima.

Nakon kriminalističkog istraživanja, protiv 62-godišnjakinje nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

Treći slučaj dogodio se u studenom u Slivnici Gornjoj, gdje je muškarac u svojoj obiteljskoj kući organizirao svadbeno slavlje, a videozapis slavlja je javno objavljen. Tada je na snazi bila odluka kojom se ograničavaju okupljanja i uvode druge epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...