NAJSUVREMENIJA OPREMA Laboratorij preselio u Polikliniku, s bolnicom će biti povezan “zračnom poštom”

Jučer je Odjel za laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Zadar započeo s radom u novouređenim prostorima Poliklinike Opće bolnice Zadar. Odjel je smješten u prizemlju zgrade na površini od 950 m² i jedan je od najvećih medicinsko-biokemijskih laboratorija u Republici Hrvatskoj.

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku opremljen je najsuvremenijom opremom u vrijednosti od 8.875.000,00 kn financirane iz vlastitih sredstva Opće bolnice Zadar, sredstava osnivača te decentraliziranih sredstva. Instalirana je analitička i predanalitička oprema najnovije generacije koja će, uz sve ostale novitete, omogućiti brzo dobivanje rezultata, potrebnih za donošenje kliničke odluke. Uz to, pacijentima su osigurane najnovije dijagnostičke metode kao i najširi portfelj trenutno dostupnih pretraga. Ovim rješenjem zadovoljavaju se sve potrebe naše županije, a i šire. Oprema će se koristiti u hematološkom, koagulacijskom, biokemijskom i imunokemijskom laboratoriju kao i laboratoriju za pretrage urina, te za potrebe laboratorija za molekularnu dijagnostiku.

Također je izvršena nabavka vrijednog uređaja koji se pokazao neophodnim u tijeku pandemije COVID-19, a radi se o najsuvremenijem uređaju za testiranje molekularnom dijagnostikom (PCR- metodom), nabavljen u cijelosti iz doniranih sredstava.

Opća bolnica Zadar je okviru projekta LAB OP instalirala sustav „zračne pošte“ u vrijednosti od 1.599.000,00 bez PDV-a. Sustav zračne pošte nabavljen je kroz EU projekt LABOP te je financiran iz programa INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Inovativni pneumatski cijevni transportni sustav omogućuje brži transport uzoraka čime se pridonosi smanjenju vremena potrebnog za postavljanje dijagnoze pacijenta. Postavljanje sustava omogućava bržu isporuku i povezivanje odvojenih zgrada Bolnice s novim laboratorijem.

Premještanjem Odjela za laboratorijsku dijagnostiku upotpuniti će se rad polikliničko – konzilijarne djelatnosti Poliklinike Opće bolnice Zadar (ambulanti), te se time osigurava povećanje kvalitete zdravstvenih usluga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...