NISU NI ZNALI Obitelj iz Crnog 23 godine živi u minskom polju: “Tu su se igrala djeca, slavile su se svadbe…”

Supruga je kopala na mjestu na kojem je kopala sto puta do sada, u gredici uz samu kuću. Našla je minu. Kad su došli pirotehničari, objasnili su joj da je još aktivna i da je mogla eksplodirati, rekao je Ivan Sanković (65) iz Crnog za 24sata.

Na spomen nagazne mine u vrtu svakog prođe jeza. A Ivan, supruga Erika (62) te njihova kći s mužem i dvije djevojčice, od tri i sedam godina, pune 23 godine žive u minskom polju a da to nisu ni znali!

Nagazne mine iz doba Jugoslavije

U njihovu je vrtu, naime, pronađeno šest “pašteta”.

To su nagazne antimagnetne mine (PMA-2), eksplozivne protupješačke naprave iz doba Jugoslavije koje su nadimak dobile jer podsjećaju na paštetu u limenci.

Ove iz vrta u Crnom imale su, kažu nam, još aktivni upaljač u obliku šest zvjezdastih krakova.

– Samo nas je dragi Bog sačuvao – kaže Ivan zaokružujući pogledom prekopani vrt, koji još nije u uporabi.

‘Tu su se igrala djeca, imali smo i vjenčanje’

Čekaju pirotehničare sa psima i završnu kontrolu kvalitete, nakon čega će Sankovići smjeti u vrt, iz kojeg je tijekom godina iskopano šest nagaznih mina.

Do tada su “koridori” s daskama pruženi do kokošinjca, jer koke moraju dobiti hranu i piće, u vrt se ne ide.

– Ne smijem ni pomisliti što je moglo biti, tko je sve mogao aktivirati minu. Tu su se igrali klinci, imali smo dva vjenčanja sa 150 ljudi, djeci sam tamo ulijevao vodu u bazen pa su se kupali, igrali… Stalno smo nešto kopali, sadili, uređivali, djeca su jurcala travnjakom. Pravo je čudo što se niti jedna nije aktivirala jer sve su bile još aktivne. Nije nam svejedno, strah nas je zbog djece – govori Sanković za 24sata, koji se iz progonstva vratio 1997.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...