Od 1. ožujka opet poskupljuju cigarete i grijani duhan

Od 1. ožujka država će podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine, a to onda znači i povećanja cijena cigareta, duhana ili grijanih duhanskih proizvoda (razmjerno nove zamjene za cigarete koja se sastoji od držača i duhanskog umetka), javlja Novi list.

Prema novom prijedlogu Ministarstva financija rast će trošarine na sve duhanske proizvode osim e-tekućine za koju i dalje trošarina ostaje nula kuna.

Već ranije je najavljivano da će ove godine biti još jedan krug povećanja trošarina na cigarete, ali zanimljivo je da će se najveći rast tog državnog nameta dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda gdje trošarina raste s 800 na čak 1400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje od čak 75 posto.

Trošarina na cigarete dosad je ona bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada cigareta. Ubuduće bi trebala biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene. Propisano je i da minimalna trošarina na cigarete iznosi 888, umjesto dosadašnje 824 kune, ako ranije navedena formula za izračun trošarine daje manji iznos.

Trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram, dok se trošarina za cigare i cigarillose povećava s 800 na 860 kuna za tisuću komada.

Nakon javnog savjetovanja, nova uredba stupit će na snagu 1. ožujka. Nakon što prođe javno savjetovanje, novu uredbu treba prihvatiti i hrvatska Vlada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...