Otkrila da i sama boluje od karcinoma; Sabljar Dračevac će voditi skupinu “Zastupnici u borbi protiv raka”

U hrvatskom saboru u četvrtak je ponovno osnovana nestranačka i neformalna skupina “Zastupnici u borbi protiv raka”, za čiju je predsjednicu izabrana Renata Sabljar Dračevac (SDP), nastavak je to inicijative iz prošlog saborskog saziva.

“Zloćudna bolest ne pita za stranačke boje, od karcinoma nisu imuni ni liječnici ni političari”, kazala je Sabljar Dračevac te otkrila da i sama boluje od metastatskog karcinoma dojke.

“Od njega je preminula moja majka, redovno sam odlazila na preglede, nalazi su bili uredni”, rekla je zastupnica i naglasila kako ju vlastita borba s rakom motivira pomagati cijelom društvu kroz Sabor.

Podsjetila je da su prije dvije godine osnivanje neformalne i nestranačke skupine potaknuli zastupnici Siniša Varga, bivši SDP-ov ministar zdravstva i onkološki bolesnik, te Ivan Ćelić (HDZ), po uzoru na skupinu zastupnika koja pod istim nazivom djeluje u Europskome parlamentu.

Sam Ćelić izrazio je zadovoljstvo što i u aktualnom sazivu Sabora postoji interes za skupinu “Zastupnici protiv raka”, te predložio Dračevac za predsjednicu.

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka

Podsjetivši da se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, Sabljar Dračevac je naglasila kako Hrvatska ima jednu od lošijih statistika u EU. “Hrvatska ima drugu najveću smrtnost od zloćudne bolesti u EU i samo to je dovoljan razlog ponovnog osnivanja skupine”, kazala je.

Video-vezom sjednici se priključio europarlamentarac Tomislav Sokol, član posebnog odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta.

Europska komisija jučer je objavila Plan borbe protiv raka koji je veliki iskorak Unije, rekao je Sokol navodeći da se njime predlaže dodatno oporezivanje duhana i alkohola, za koje se smatra da utječu na povećanje incidencije raka.

Plan predviđa ulaganje četiri milijarde eura za sve inicijative koje se kroz njega pokreću, puno veći naglasak se stavlja na prevenciju i rano otkrivanje, kazao je.

Cilj osnutka neformalne skupine je podizanje svijesti javnosti u borbi protiv raka, promicanje zdravlja, pružanje podrške oboljelima kao i promicanje bolje kvalitete života za one koji su pobijedili rak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...