Ove namirnice odgovorne su za 90% alergijskih reakcija na hranu, donosimo koje su to…

Američko Ministarstvo poljoprivrede identificiralo je skupinu od osam namirnica koje su odgovorne za 90% alergija na hranu, a među njima su i pšenica i orah.

Alergijske reakcije uzrokovane pšenicom i orasima mogu se spriječiti izbjegavanjem ove hrane, ali izbjegavanje ovih namirnica znači i nedostatak zdrave hrane. Ove dvije namirnice su izuzetno hranjive. Pšenica je izvrstan izvor energije, vlakana i vitamina, a orah je bogat proteinima, dobrim masnoćama, vitaminima i mineralima.

Kada je u pitanju pšenica, istraživači su se posebno usredotočili na skupinu proteina koja se naziva gluten koji kod nekih ljudi izaziva alergijske reakcije. Stoga istraživači pokušavaju uzgojiti sorte pšenice s nižom razinom glutena, no to je popriličan izazov.

Slična situacija je i s orahom koji sadrži 16 različitih  proteina za koje je utvrđeno da su alergeni. Četiri proteina pokreću alergijsku reakciju kod više od polovice osoba osjetljivih na orahe. Istraživači uz tradicionalne metode uzgajanja oraha i pšenice koriste i genetski inženjering kako bi pokušali smanjiti alergene u ovim namirnicama-

Istraživači su identificirali još šest namirnica koje su odgovorne za 90% alergija na hranu, a to su kravlje mlijeko, jaja, riba, školjke, orašasti plodovi poput kikirikija ili indijskih oraščića te soja.

Simptomi alergije na granu mogu biti blagi ili teži, a mogu se pojaviti odmah nakon konzumacije ili nekoliko sati kasnije. Blagi simptomi uključuju kihanje, curenje iz nosa, peckanje u očima, oticanje, osip i proljev. Ako osoba ima ozbiljnu alergijsku reakciju, može imati poteškoća s disanjem, može doći do oticanja usni, jezika ili grla te povraćanja i nesvjestice, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...