PRESICA STOŽERA Beroš objasnio kako Hrvatska i mimo EMA-e može uvesti rusko cjepivo

Četrnaestodnevna incidencija u konstantnom je blagom padu, rekao je danas tijekom konferencije za medije Nacionalnog stožera, epidemiolog Bernard Kaić. “Hrvatska je sa svojom stopom incidencije na dobrom mjestu, samo dvije, Finska i Danska, imaju nižu stopu od Hrvatske”, rekao je Kaić, dodavši da ipak nije dobro uspoređivati zemlje samo na osnovu toga jednog pokazatelja, jer on ovisi o broju testiranja.

“Dobili smo od Komisije priznanje da smo vodeći po broju predavača na tečajevima koji su provedeni da bi se liječnici i medicinski djelatnici osposobili za rad”, rekao je ministar zdravstva, Vili Beroš.

Upitan hoće li Hrvatska uvoziti rusko cjepivo prije nego što ga odobri EMA, Beroš je rekao da će Vlada sve činiti da hrvatski građani dobiju adekvatnu skrb.

“Tek u zadnje vrijeme dolaze podaci o ruskom cjepivu. Vlada je i do sada radila velike napore da svima osiguramo besplatno cjepivo. Optimalno bi bilo odobrenje EMA-e, ali to traje duže. Na našoj je regulatornoj agencije da nam kaže je li moguće na neki drugi način dobiti rusko cjepivo”, rekao je Beroš.

“Dva su osnovna preduvjeta, učinkovitost i sigurnost. Kad naša regulatorna agencija ocijeni i procijeni da su u potpunosti ispunjena ta dva uvjeta, onda može neovisno od EMA-e omogućiti primjenu neodobrenog lijeka. Optimalno bi bilo da EMA odobri, ali u kontekstu toga treba novi rok”, rekao je Beroš.

“Nije bilo dovoljno elemenata koji su ukazivali da je rusko cjepivo sigurno i učinkovito. Znamo sada da je ono testirano na 20.000 osoba i to su nove spoznaje. HALMED će sve procijeniti. Što se tiče broja doza, i to će struka odlučiti”, rekao je Beroš.

Broj doza koje će Hrvatska eventualno naručiti ovisi i o isporukama onih s kojima su ugovori već sklopljeni. Ugovor s Rusima ovisi isključivo o tome kada će ono doći, ako dođe do ljeta, nemamo koristi od njega, objasnio je Kaić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...