Prognoza poznate TV prognostičarke: “Obilna kiša, grmljavina i tuča, a onda snijeg i ledeno. U Dalmaciji moguće i poplave!”

Karavana ciklona, koje će se premještati manje uobičajenom stazom preko sjevernog Jadrana u središnju Hrvatsku dalje na istok, donosi čestu i obilnu kišu.

Do četvrtka će se u većem dijelu zemlje skupiti između 30 i 70 litara kiše po četvornom metru, u gorskim područjima i na nekim dijelovima obale od 70 do 100, a oko Rijeke moguće i do 140. Prva ozbiljnija kišna epizoda je večeras, druga u utorak prijepodne, treća sa srijede na četvrtak. Sve tri s pojačanim jugom.

Usto slijedi i pad temperature, u prvoj polovici tjedna blag, zatim strmoglav.

U Dalmaciji grmljavine, moguće poplave, tuča…

Do kraja nedjelje kiša će se sa sjevernog i srednjeg Jadrana proširiti na cijelu zemlju. Uz obalu će biti snažna i obilna, u dijelu srednje i južnoj Dalmaciji očekuju se oluje s grmljavinom koje mogu izazvati lokalizirane poplave, a osobito u Dubrovačkom primorju i mjestimična tuča. Jugo u okretanju na oštro, umjereno i jako, uz zapadne obale Istre i na Kvarneru u noći lebićada. Prohladno, ali još uvijek daleko pretoplo za početak veljače.

U ponedjeljak ujutro na kopnu od 6 do 9, na moru od 10 do 13 stupnjeva. Promjenjivo uz još uvijek čestu kišu, na jugu i sporadičnu grmljavinu, a na vrhovima Velebita zanemarivo malo snijega. U sjevernim područjima prolazno će zapuhati sjeverac, a na moru i dalje umjereni vjetrovi trećeg i četvrtog kvadranta, dominantno lebićada. Dnevna temperatura u većem dijelu zemlje od 9 do 13, u Dalmaciji do 15 Celzija. Krajem dana smirivanje, ali kratkotrajno.

U utorak repriza, s time da će u većem dijelu zemlje kiše biti više nego u ponedjeljak, a najviše će dobiti Rijeka i okolica, Lika i veći dio Dalmacije. Zagora, koju je u siječnju zalilo dvostruko više kišnice od prosjeka, a u prvom tjednu veljače dobila tri puta više kiše od uobičajenog, skupit će već desetog dana u mjesecu i cijeli svoj februarski prosjek.

U srijedu još jedna runda

U srijedu, pogađate, još jedna runda. Na moru će vladati jugo, u Dubrovačkom i Šibenskom akvatoriju te na Kvarneriću olujno, velika je vjerojatnost da će brojne brodske linije biti u prekidu. Prema kraju srijede jugo će okretati na oštro, kiša će ponovno biti snažna, obilni izljevi očekuju se na sjevernom Jadranu.

I na kopnu će kiša u srijedu popodne jačati, a u noći na četvrtak slijedi preokret.

Preokret u četvrtak

Sa zahladnjenjem će kiša posvuda prelaziti u susnježicu, pa u snijeg. Zapuhat će pojačan sjeverac i sjeverozapadnjak i temperatura će naglo pasti. Dan će početi na oko 10 °C, a već prijepodne će u većem dijelu unutrašnjosti pasti na nulu, ponegdje i ispod nule. Tijekom četvrtka u cijeloj unutrašnjosti snijeg koji će padati na iznimno mokro tlo i većina će ga se otopiti.

Ipak, u središnjoj Hrvatskoj ponegdje može nastati tanji snježni pokrivač, u gorju novih dvadesetak centimetara.

Na moru će naglo zapuhati bura, prema trenutačnom voznom redu na sjeveru već u četvrtak iza ponoći, pod južnim Velebitom u cik zore, a ujutro kreće i popularni vjetar s Dinare, netom proglašenog Parka prirode. Do popodneva će olujna bura već puhati u cijelom priobalju, navečer i u Dubrovniku. Oborine će prestati, izgledno je i razvedravanje, ali će biti ledeno!

Zubato sunce sve do subote, u nedjelju na kopnu postoji signal za prolazno naoblačenje s povremenim snijegom, u Slavoniji bi se mogao stvoriti lijep snježni pokrivač. Na kopnu studeno s temperaturama i kroz dan ispod nule, na moru nula, ali će biti iznimno hladno zbog još uvijek pojačane bure i tramontane.

Najhladniji dani u veljači pa i u cijeloj zimi, bit će oni sredinom veljače, no o tom – potom. I da, svizac je očito bio u pravu, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...