Ravnateljica muljala s uplatama roditelja za školarine; Novac nisu polagali u blagajnu, a profesore su plaćali na ruke

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 17. veljače 2021., nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljanki (1964. i 1967.) zbog počinjenih kaznenih djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja neisplatom plaća, kaznenih djela protiv gospodarstva povredom obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te kaznenog djela pogodovanja vjerovnika.

– U optužnici se prvookrivljenoj 57-godišnjakinji stavlja na teret da je od 13. kolovoza 2013. do 18. svibnja 2017. u Zadru, u svojstvu ravnateljice jedne obrazovne ustanove, iako je ta pravna osoba ostvarivala prihode uplatama roditelja za članarine učenika u gotovini koje se nisu unosile u blagajnu te znajući da ustanova ima sklopljene ugovore o radu sa profesorima, postupila protivno odredbama Zakona o radu i protivno odredbama Pravilnika o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine. Tereti ju se da unatoč dospjelosti za isplatu plaće do zadnjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec, za ukupno četrnaestero zaposlenika nije isplatila plaće sa pripadajućim dodacima niti im je u roku do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće dostavila obračune neisplaćene plaće, u ukupnom iznosu od 216.420,00 kuna, stoji u optužnici.

Također, prvookrivljenoj 57-godišnjakinji se stavlja na teret da je od 13. kolovoza 2013. do 18. svibnja 2017. u Zadru, u svojstvu ravnateljice jedne obrazovne ustanove postupila protivno odredbama Zakona o ustanovama, Zakona o porezu na dobit, Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i Zakona o računovodstvu.

Tereti ju se da je, iako svjesna da je ustanova obvezna voditi poslovne knjige u skladu s računovodstvom za poduzetnike, propustila naložiti i nadzirati vođenje te čuvanje potpune i vjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije, posebno evidenciju o naplati školarina u gotovini i pratećih uplatnica u korist blagajne, evidenciju obračuna i isplata neto plaća u gotovini i pratećih isplatnica iz blagajne te nije sačuvala dokaze o svrsi trošenja druge neevidentirane zaprimljene gotovine.

– Prvookrivljenu 57-godišnjakinju se tereti da je od 13. kolovoza 2013. do 18. svibnja 2017. u Zadru, u svojstvu ravnateljice jedne obrazovne ustanove postupila protivno odredbama Zakona o platnom prometu, Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, čl. 3. Zakona o fiskalizaciji te Pravilniku o porezu na dohodak. Iako je okrivljenica bila svjesna da je žiro račun ustanove bio blokiran od 1. siječnja 2014. do 23. travnja 2015. te od 19. kolovoza 2016. do 4. travnja 2017., zbog čega je bila dužna zaprimljenu gotovinu položiti na žiro račun u banci, kao i da je porezna uprava (područni ured) zbog neplaćenih davanja prema državi donijela rješenje o ovrsi na iznos od ukupno 1.156.819,00 kuna, kojim se tereti žiro-račun obrazovne ustanove, od ukupnih prihoda uplaćenih za školarine, naplaćenih, a neevidentiranih u iznosu od 4.871.923,00 kuna, okrivljenica je obavljala pojedinačne isplate drugim vjerovnicima, i to zaposlenicima za podmirenje dijela neto plaća ukupno 1.219.240,00 kuna, dobavljačima i za nabavku razne robe i plaćanje usluga, te je provodila obračunsko plaćanje putem kompenzacija i cesija. Okrivljenicu se tereti da je oštetila Republiku Hrvatsku za iznos od ukupno 1.299.010,00 kuna, obrazlaže se u optužnici.

U optužnici se drugookrivljenoj 54-godišnjakinji stavlja na teret da je od 13. kolovoza 2013. do 18. svibnja 2017. u Zadru, u svojstvu voditeljice financija jedne obrazovne ustanove, protivno odredbama Zakona o ustanovama, Zakona o porezu na dobit, Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i Zakona o računovodstvu, počinila kazneno djelo.

Tereti ju se da je, iako svjesna da je obrazovna ustanova obvezna voditi poslovne knjige u skladu s računovodstvom za poduzetnike, propustila voditi i čuvati potpunu i vjerodostojnu knjigovodstvenu dokumentaciju, posebno evidenciju o naplati školarina u gotovini i pratećih uplatnica u korist blagajne, evidenciju obračuna i isplata neto plaća u gotovini i pratećih isplatnica iz blagajne, kao i da nije sačuvala dokaze o svrsi trošenja druge neevidentirane zaprimljene gotovine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...