Ruski veleposlanik: “Ako to zatraži, Hrvatska će dobiti naše cjepivo”

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko kazao je da će Hrvatska dobiti rusko cjepivo ako ga zatraži.

I dok zemlje članice EU, među kojima i Hrvatska, muku muče oko isporuke cjepiva, Rusija je spremna isporučiti 100 milijuna doza u drugom tromjesečju što je za Večernji list ekskluzivno potvrdio i veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko, navodi Večernji list.

Iako Hrvatska još službeno nije zatražila od Rusije cjepivo, Nesterenko napominje kako je voditeljica istraživačke skupine Instituta Ruđer Bošković Dragomira Meichen hrvatska predstavnica u Međunarodnom znanstvenom stručnom vijeću za cjepivo Sputnjik V, tako da već postoji platforma za savjetovanje s hrvatskim stručnjacima.

Cijena je manje od 10 dolara po dozi

“Sputnjik V ima niz prednosti koje uvelike pojednostavljuju isporuku cjepiva širom svijeta – temperatura skladištenja u rasponu od +2 do +8 Celzijevih stupnjeva omogućuje čuvanje u običnom hladnjaku. Cijena je manja od 10 USD po injekciji, što cjepivo čini pristupačnim za mnoge zemlje.”

Veleposlanik je kazao i da rusko cjepivo može igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije i koristiti se u misijama UN-a.

“Stoga je glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio nadu da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) što prije certificirati cjepivo”, istaknuo je Nesterenko.

Mjesta za cijepljenje u cijeloj Rusiji

Kazao je i da je Rusija do sada ukupno zaprimila zahtjeve za kupnju 1.2 milijarde doza cjepiva iz više od 50 zemalja.

“U isto vrijeme Sputnjik V već se aktivno koristi u Rusiji – mjesta za cijepljenje otvaraju se ne samo u bolnicama već i u trgovačkim centrima, pa čak i u kazalištima. Koliko znam, u centru Moskve postoji i poseban centar za cijepljenje građana stranih država. Primjerice, zaposlenici talijanskog i švicarskog veleposlanstva u Moskvi već su iskoristili ovu priliku, a sami veleposlanici dali su primjer”, ističe Nesterenko, donosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...