Španjolski reper osuđen na ukupno 2,5 godine zatvora

Sud u katalonskom gradu Lleidi potvrdio je u četvrtak novu zatvorsku kaznu reperu Pablu Hasélu u trajanju od 21 mjeseca zbog fizičkih prijetnji svjedoku na jednom suđenju i opstrukcije samog suđenja 2017. godine, pa je uz prethodnu kaznu zbog spornih stihova i objava osuđen na ukupno 2,5 godina zatvora.

Hasél, 33-godišnji glazbenik radikalno lijevih političkih stajališta, lani je osuđen na 9-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog vrijeđanja španjolskog kralja i institucija te zbog “veličanja terorizma”.

Nakon što je uhićen u utorak kako bi odslužio tu kaznu, izbili su nasilni prosvjedi u više španjolskih gradova tijekom kojih je u srijedu ozlijeđeno 55 osoba, od čega 35 policajaca, dok su deseci prosvjednika uhićeni.

Sud u Lleidi, gdje je rođen Hasél, izrekao mu je 5. ožujka zatvorsku kaznu od godinu dana i devet mjeseci zbog prijetnji svjedoku na suđenju lokalnim policajcima. Hasél se žalio no kazna je u četvrtak potvrđena.

U presudi koju je sud poslao Hini piše kako je Hasél, punim imenom Pablo Rivadulla Duró, 16. listopada 2017. na Twitteru napisao: “Gradska garda je kupila ovog lažnog svjedoka kako bi svjedočio protiv jednog kolege kojeg su brutalno isprebijali. Zatim su oslobođeni”. Uz taj tekst je objavio i fotografiju tog svjedoka. Hasél i policajci su bili stranke u postupku.

Dva dana reper je zaprijetio svjedoku. Svjedok ga je tužio a glazbenik tvrdio da mu nije prijetio niti ga napao već da se branio jer ga je svjedok pokušao udariti kišobranom kojeg je imao kod sebe.

Hasél, koji se od utorka nalazi u zatvoru u Lleidi, na ovu presudu se može žaliti španjolskom Vrhovnom sudu.

U utorak su se prosvjednici okupili u gradovima Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske, tražeći njegovo puštanje na slobodu i optužujući državu za sprečavanje slobode govora. U srijedu su se prosvjedi proširili i na druge španjolske gradove.

Protiv Haséla je pokrenut i pravni postupak zbog navodnog sudjelovanja u nasilnom prosvjedu pred zgradom delegacije španjolske vlade u Lleidi u ožujku 2018. godine, izvijestila je u četvrtak španjolska javna televizija TVE.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...