Svjetski je dan vlažnih staništa; Donosimo vam novi promo film “Park prirode Vransko jezero – mjesto gdje se ptice uvijek iznova vraćaju”

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače, a ove godine tema je “Vlažna staništa i voda“ kojom se posebna pozornost daje močvarama kao izvoru slatke vode.

Ujedno, potiču se akcije za obnovu močvara i zaustavljanje njihova gubitka.

“Cijeli se svijet suočava s rastućom krizom nedostatka slatke vode koja predstavlja veliku prijetnju cijelom čovječanstvu i našem planetu. Ovogodišnjom temom posebna se pozornost daje močvarama kao izvoru slatke vode te se potiču akcije na obnavljanju i zaustavljanju njihovog gubitka”, ističu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u povodu Svjetskog dana vlažnih staništa, koji se obilježava 2. veljače.

Na taj je datum 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju vlažnih staništa.

Republika Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991., a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero te Posebni rezervat Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok rijeke Neretve.

U Ministarstvu kažu kako je značaj doprinos u implementaciji Ramsarske konvencije u Hrvatskoj prošlogodišnje proglašavanje posebnih rezervata na Neretvi – „Modro oko i jezero Desne“, „Ušće Neretve“ i „Kuti“. Riječ je o tri relativno mala područja unutar delte s još uvijek očuvanim, jedinstvenim i reprezentativnim močvarnim staništima te karakterističnim vrstama od osobitog značaja za Republiku Hrvatsku.

Ističu i kako vlažna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti, ali su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu.

“Uz njih je vezano više od 40 posto vrsta biljaka i životinja, međutim to su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50 posto svih vlažnih staništa u svijetu”.

Osim što su staništa velikom broju biljnih i životinjskih vrsta vlažna staništa, kako ističu u Ministarstvu, imaju i veliki značaj u prilagodbi na klimatske promjene.

Tako je iznimna važnost vlažnih staništa u obrani od poplava.

Nizinske rijeke koje uz svoje korito imaju vlažna staništa u koja se izlijevaju tijekom visokih vodostaja, najbolji su način obrane od poplava. Upravo je na taj način izveden sustav obrane od poplava u Posavini. Tako je Lonjsko polje postalo glavni recipijent visokih voda rijeke Save dok je Kopački rit ‘primatelj’ visokih voda Drave i Dunava”.

Vrijednost vlažnih staništa vezana je i uz obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata i pročišćavanje vode.

U povodu Svjetskog dana vlažnih staništa, javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima organiziraju brojne aktivnosti.

Park prirode Lonjsko polje zbog epidemioloških mjera ove godine neće organizirati tradicionalni skup “Budućnost na rubu močvare”, već će se o važnosti vode i vlažnih staništa govoriti na manjem događaju u sjedištu Javne ustanove u Krapju. U sklopu tog događaja će ogranak Matice hrvatske iz Kutine napraviti pregled dosad održanih skupova “Budućnost na rubu močvare” u zadnjih 20 godina, a zaposlenici Javne ustanove sudjelovat će na radionici o konstrukciji krovnih platformi za gnijezda bijele rode.

Park prirode Vransko jezero i ove godine nastavlja suradnju sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru te će se učenicima održati virtualna i terenska predavanja na temu vlažnih staništa, njihovog značaja te bogate bioraznolikosti s naglaskom na ptice, a učenici će izrađivati ilustracije različitih vrsta ptica koje će se predstaviti na virtualnoj izložbi na mrežnim stranicama Parka. Za učenike osnovnih škola će se organizirati već tradicionalni 9. “Maskenbal ptica” te će učenici od 1. do 4. razreda lokalnih osnovnih škola izrađivati maske ptica močvarica, a radovi će se predstaviti na mrežnim stranicama Parka.

Premijerno će se prikazati i promotivni video Parka “Park prirode Vransko jezero: mjesto gdje se ptice uvijek vraćaju”, a 6. veljače će za sve posjetitelje biti organizirano besplatno promatranje ptica. Promotivni video, virtualne izložbe kao i sve informacije o ovogodišnjem obilježavanju Dana vlažnih staništa u Parku prirode Vransko jezero dostupni su na ovoj poveznici.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije provodi edukaciju o važnosti vlažnih staništa putem LED ekrana u Metkoviću na kojemu će se izmjenjivati slike s kratkim edukativnim tekstovima o vlažnim staništima, kažu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Više o ovoj temi bit će riječ u današnjoj emisiji Aktualac u programu našeg radija od 15:15 sati.

Antenu Zadar slušate na 97,2 MHz u zadarskoj županiji, putem DAB+ digitalne mreže nacionalno, putem iOS aplikacije ili putem streama na www.972.fm.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...