U Kanadi je izbila afera buttergate: Ljudi se žale da im maslac ne omekša na sobnoj temperaturi

Prema lokalnim gurmanima, nešto nije u redu s kanadskim maslacem.

Kažu da ga je postalo puno teže razmazati nego druge, uvozne vrste. Internetom se širi vijest kako se mnogi Kanađani žale da im maslac više ne može omekšati na sobnoj temperaturi.

Stručnjaci za hranu okrivljuju za to palmino ulje u hrani za krave, javlja BBC News. Mliječna industrija tvrdi da su tvrdnje neutemeljene, ali su oformili radnu skupinu koja će tražiti odgovor.

Ovaj “buttergate “je započeo kada je kanadska autorica kuharica Julie Van Rosendaal na Twitteru postavila pitanje: ‘Jeste li primijetili da maslac više nije mekan na sobnoj temperaturi?’ Stotine kanadskih kuhara odgovorilo je u komentarima, žaleći se na maslac. Gospođa Van Rosendaal sugerirala je prošloga tjedna u The Globe and Mailu da je veća potražnja za maslacem u pandemiji dovela do promjena u stočnoj hrani jer su poljoprivrednici nastojali povećati proizvodnju.

Porasla potražnja za maslacem

Mljekarski sektor Kanade određuje svoje proizvodne kvote na temelju predviđanja potražnje robe. Kako je više Kanađana ostalo kod kuće, potražnja za maslacem je porasla za više od 12 posto u 2020. godini, prema Diary Farmers of Canada.

Dodavanje energetskih nadomjestaka, poput palminog ulja, u hranu za krave, je desetljećima stara praksa za koju se kaže da povećava količinu mlijeka i sadržaj masti u mlijeku. Od ljeta su stotine poljoprivrednika počele koristiti hranu s palminim uljem u pokušaju da povećaju opskrbu mlijekom. Kanadsko udruženje prerađivača mliječnih proizvoda kazalo je da nije došlo do promjene u proizvodnji maslaca niti u nacionalnim propisima o sastojcima.

Malo je istraživanja o stvarnom utjecaju palminog ulja u mliječnim proizvodima ali poljoprivredni stručnjaci kažu kako maslac krava hranjenih palminim uljem ima višu točku topljenja i teže omekša na sobnoj temperaturi.

Problem je u palminom ulju?

“Ovakav maslac nije ono što Kanađani zaslužuju” piše direktor Laboratorija za analitiku prehrambenih proizvoda Sveučilišta Dalhousie, Sylvain Charlebois. On upozorava kako istraživanja pokazuju da palmino ulje može povećati rizik srčanih bolesti kod ljudi. “Njegova proizvodnja šteti okolišu što je čini etički upitnom praksom za mljekarsku industriju” dodaje Charlebois.

Odgovarajući na pritužbe, udruga Mljekarskih farmera Kanade objavila je da proizvodi s palminim uljem pomažu podizanju energije i nisu utvrđeni neželjeni efekti koji bi proizašli iz njegove upotrebe u hrani za krave. Također dodaju da i Velika Britanija i SAD koriste hranu za krave s dodanim palminim uljem. Unatoč tome, kažu okupit će stručno povjerenstvo koje će uključivati i potrošače kako bi riješili problem, javlja Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...