VIDEO: Uređenje 5000 četvornih metara Providurove palače trebalo bi biti gotovo do svibnja; “Razvijamo kulturni turizam”

Gradonačelnik sa suradnicima i u društvo predstavnika medija obišao je danas gradilište Providurove palače. Radovi na palači ulaze u završnu fazu i kraj se očekuje kroz dva do tri mjeseca.

Projektant uređenja Providurove palače Igor Pedišić govorio je o projektu: Nakon dovršetka radova na 2500 m2 Kneževe palače, ovdje se radi o uređenju još 5000 m2, dakle duplo većem prostoru i dijelu cijelog kompleksa Muzeja 2 palače. Ovaj puta su radovi bili i bitno kompliciraniji i zahtjevniji jer stanje konstrukcije nije bilo potpuno istraženo i pokazalo se lošije od očekivanog, no sada smo u završnoj fazi i do svibnja bi sve trebalo biti gotovo.

Tom prilikom gradonačelnik je istaknuo: Ove godine zatvara se dosadašnja financijska EU omotnica, a naši planirani projekti bliže kraju. Od 2017. do danas provodili smo ukupno 142 projekta financirana iz fondova EU, od toga u ovoj godini radimo na njih 32 u ukupnoj vrijednosti od 250 milijuna kuna. Kad govorimo o kulturi, tu su kapitalni projekti obnove Kneževe i Providurove palače, Bedema zadarskih pobuna te Centra za mlade. Svi oni zajedno omogućuju nam i novi način funkcioniranja kompletne kulturne scene grada. Osim uređenih zgrada naši će sugrađani, a uvjeren sam ponajviše oni mlađi, dobiti prostor inspiracije, učenja i druženja. S druge strane, kulturne institucije koje su uz njih vezane imat će preduvjete za novi, napredniji način djelovanja.

Zadar je izrazito turistički orijentiran, turizam nam donosi zaposlenost, prihode, investicije. Zato moramo neprekidno ulagati u nove sadržaje i atraktivnost našeg turističkog proizvoda. Nedavno smo prezentirali na Kolovarama projekte uređenja gradskih plaža od Punte Bajlo do Dikla, danas na primjeru Providurove palače sve ono čime razvijamo kulturni turizam. Baš taj selektivni oblik turizma smanjuje sezonalnost, povećava postotak turista koji odabiru destinaciju radi kulturnih atrakcija tijekom čitave godine. Na taj način izravno se potiče poduzetništvo u turizmu, a njegovim rastom i povećava zapošljavanje.

Ante Ćurković, v.d. pročelnika za EU fondove  govorio je i o financijskim  aspektima projekta, odnosno o tome kako su  iz projekta Zadar baštini obnovljena dva zadarska kulturna dobra: Bedemi zadarskih pobuna i Providurova palača u ukupnoj vrijednosti od preko 66 milijuna kuna, a i radovi na  Centru za mlade odvijaju se prema planu. Ukupno je riječ o 150 milijuna kuna vrijednom ulaganju u našu kulturnu baštinu.

Nadalje, osigurana su i sredstva za uređenje kompleksa crkve svetog Nikole u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, uređenje stare Tehničke škole za potrebe Sveučilišta, a jedino što još nismo započeli je uređenje prostora Citadele za potrebe uređenja gradske pozornice na otvorenom.

Galeriju možete pogledati OVDJE.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...