Više od 200 glazbenika iz cijele zemlje snimilo legendarnu hit pjesmu Atomskog skloništa

U sklopu medijske nagrade Zlatni studio čija će se dodjela održati 20. veljače uz prijenos na HRT-u, na zagrebačkom jezeru Bundek u sklopu projekta Lakestock snimljena je pjesma “Treba imat dušu” Atomskog skloništa u izvedbi 50 gitarista, 50 basista, 50 bubnjara, 50 vokala i udaraljkaša iz cijele Hrvatske.

S albuma “Mentalna higijena”

– Zvali su me prije nekoliko tjedana iz organizacije i pitali jesam li voljan ustupiti pjesmu da bude u tom programu? Rekao sam da sam počašćen, iako nisam ni znao o čemu se radi, tek kasnije su mi objasnili, priča Bruno Langer, basist Atomskog skloništa, autor glazbe i stihova ove pjesme koja je izvorno objavljena 1982. na albumu “Mentalna higijena”, da bi postala jedan od najvećih hitova u povijesti hrvatskog rocka.

Na snimanje su se, uz poštivanje epidemioloških mjera, odazvali glazbenici od Dubrovnika pa sve do Županje iz koje je došao kompletan bend Opća opasnost, inače Langerovi prijatelji. Došli su i glazbenici iz Pule, poput gitarista Bore Lukića ili sadašnjeg gitarista Atomskog skloništa Matije Dadića te drugi poznati glazbenici.

– Jako veliki odaziv i sve je po mjerama odrađeno. Bilo je to prvo veće okupljanje svih rockera Hrvatske nakon početka izolacije i prvo javno snimanje koje je bilo i prilika za susret, razgovor i druženje i to je bila najveća vrijednost, da su se svi kolege našli na jednom mjestu, kaže Langer.

U konkurenciji i pjesma grupe Queen

U konkurenciji za izvođenje je bila i pjesma “Show must go on” grupe Queen no HRT i Jutarnji list kao organizatori inzistirali su na hrvatskoj pjesmi.

– Bio sam ugodno iznenađen, a pjesma u svojoj formi i po svojoj poruci odašilje silnu energiju i ljubav koju su svi koji su došli izrazili prema rock ‘n’ rollu, što će se vidjeti i na snimci. Pitao sam organizatore zašto su odabrali baš mene, moju pjesmu, na što su mi odgovorili “Ti si to zaslužio”. Jedan jako lijep događaj, priča Langer.

Bilo je prvi put da su se hrvatski glazbenici u ovolikom broju okupili da bi izveli neku pjesmu.

– To je bio prvi put, a svi mi kažu i zadnji put jer takav je trenutak bio. Kažu mi “Tko bi nas sve skupio a da nema Covida”, priča Langer.

Ispada da je ova izolacija zapravo napunila baterije glazbenicima koji su jedva čekali da se nađu i zasviraju.

Glavni dirigent je bio Ante Gelo. Langer je prezadovoljan kako je Gelo obavio svoj posao, a kaže i da je u današnje vrijeme kada je teško naći osobu koja nije namrgođena, na njegovom licu uvijek je bio smiješak.

“Jedan pozitivan, izuzetan glazbenik, odlično je to dirigirao i vodio. Sve pohvale Anti Geli”, kaže Langer za Glas Istre.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...