Vježbanje na hladnoći pomaže većem sagorijevanju kalorija

Istraživanje objavljeno prošlog prosinca u časopisu Journal of Applied Physiology ukazuje na to da je vježbanje na nižim temperaturama tri puta pogodnije za sagorijevanje masnoća u usporedbi s vježbanjem na oko 20 stupnjeva Celzijusa.

„Ovo je prva poznata studija koja istražuje učinak niskih temperatura na akutni metabolizam tijekom intenzivnog intervalnog treninga“, objašnjavaju znanstvenici kanadskog sveučilišta Laurentian.

Studija je provedena na 11 pretilih ljudi umjerene fizičke spreme, a svi su bili podvrgnuti setu vježbi visoko intenzivnog intervalnog treninga (HIIT). Zasad nije utvrđen dugotrajni učinak ubrzavanja metabolizma vježbanja na hladnoći, no znanstvenici tvrde da je ovo istraživanje zanimljiva početna točka za proučavanje načina utjecaja temperature na sagorijevanje kalorija.

Od prije je poznato da je HIIT izrazito učinkovit za sagorijevanje masti. Kako prenosi Fitness.com.hr, tajna u djelotvornosti HIIT-a leži upravo u velikom stresu kroz koje tijelo prolazi tijekom treninga. Tako organizam kao odgovor na stres povećava lučenje određenih hormona koji stavljaju organizam u stanje povećane potrošnje energije, prenosi Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...