Vlasnik British Airwaysa zaključio 2020. godinu s gubitkom od 7,4 mlrd eura

Vlasnik britanskog avioprijevoznika British Airwaysa IAG izvijestio je da je 2020. godinu zaključio s gubitkom od 7,43 milijarde eura zbog paralize putovanja u pandemiji, upozorivši da je teško predvidjeti kada će se poslovanje normalizirati.

Operativni gubitak prije izvanrednih stavki, pokazatelj poslovanja koji u IAG-u preferiraju, lani je iznosio 4,37 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće, objavljeno u petak.

U prva tri ovogodišnja mjeseca IAG očekuje letove na razini tek petine onih ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine. U prethodnom tromjesečju bio je na razini 27 posto.

U posljednja dva mjeseca mnoge su zemlje postrožile ograničenja putovanja, što bi, upozoravaju analitičari, moglo ugroziti ključnu ljetnu sezonu pa bi mnogim zrakoplovnim kompanijama mogao ustrebati novi paket financijske pomoći, navodi Reuters.

Zbog neizvjesnosti u vezi trajanja pandemije IAG nije u mogućnosti objaviti prognozu poslovnih rezultata u 2021., što pokazuje pred kakvim se izazovima nalazi novi IAG-ov čelnik Luis Gallego, koji je stupio na dužnost prije šest mjeseci.

“Radi sigurne ponovne uspostave zračnog prometa apeliramo da se uvedu jedinstveni međunarodni standardi testiranja na koronavirus i digitalne zdravstvene propusnice za putnike”, rekao je.

IAG se, kako kažu, zasada nastavlja fokusirati na smanjenje troškova kako bi smanjio gubitke. Dodaju da raspolažu ukupnom likvidnošću od 10,3 milijarde eura.

“Da bi građani ponovo mogli putovati, treba utvrditi jasan plan postupnog ukidanja postojećih ograničenja kada za to budu stvoreni uvjeti”, poručio je Gallego u priopćenju.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...