WHO upravo objavio: “AstraZenecino cjepivo je dobro i za starije od 65 godina”

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je poručila da se cjepivom AstraZenece mogu cijepiti i stariji od 65 godina, javlja BBC, prenosi Index.

Stručnjaci WHO-a rekli su da bi se AstraZenecino cjepivo trebalo koristiti i u zemljama u kojima cirkuliraju varijante koronavirusa koje čine cjepivo manje učinkovitim.

Veći razmak između dvije doze AstraZenecinog cjepiva čini ga učinkovitijim, poručili su stručnjaci WHO-a.

WHO-ova strateška skupina stručnjaka za imunizaciju, poznatija kao SAGE, pregledavala je podatke prikupljene u kliničkim ispitivanjima AstraZenecinog cjepiva.

Njihove privremene preporuke kažu da to cjepivo ima učinkovitost od 63 posto.

No, podaci kliničkih ispitivanja u Južnoafričkoj Republici kažu da cjepivo nudi “minimalnu zaštitu” protiv blagih i umjerenih oblika covida-19. Naime, varijanta virusa koja cirkulira u toj zemlji je mutirala na način koji pomaže virusu da izbjegne stvaranje imuniteta od cjepiva ili ranije infekcije.

Znanstvenici s Oxforda, koji su sudjelovali u razvoju AstraZenecina cjepiva, očekuju da bi to cjepivo trebalo spriječiti cijepljene osobe da dobiju teže simptome covida-19 odnosno da završe u bolnici.

“Nema razloga da se upotreba AstraZenecina cjepiva ne preporuči u zemljama u kojima cirkuliraju nove varijante koronavirusa”, rekao je dr. Alejandro Cravioto, ravnatelj WHO-ove stručne skupine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...