Zbog korona krize 43 posto ispitanika izjavilo kako više pije alkohol

Koronavirus je uzrokovao povećanje potrošnje alkohola, i to ne samo kod onih koji su i prije znali konzumirati alkohol. Pokazalo je to istraživanje Deutschlandtrenda koje je pokazalo da više od polovine anketiranih je reklo kako im tek „malo“ ili „nimalo“ ne smetaju mjere zabrana, piše DW.

Isto tako Global Drug Survey prošlog je ljeta ispitao gotovo 60 tisuća osoba u 11 zemalja (u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Austriji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Brazilu i SAD) te je to istraživanje pokazalo da čak 43 posto ispitanih je priznalo kako češće pije alkohol, a njih 36 posto reklo je da piju znatno više nego prije korone.

Studija Psihičko zdravlje u krizi udruge zdravstvenih osiguravatelja priključenih tvrtkama pokazala je da šest od deset terapeuta je otkrilo kako ima više problema sa alkoholizmom kod pacijenata. Trećina od 154 liječnika i psihoterapeuta je utvrdilo kako ih ima znatno više kojima niti alkohol nije dovoljan nego posežu za kanabisom, kokainom ili halucinogenim drogama.

Razlog tomu osim straha za vlastitom egzistencijom i zdravlje tu je i dosada izazvana lockdownom. Tako u istraživanju Global Drug Survey na upit koji su razlozi zašto piju  čak 42 posto anketiranih je reklo da “imaju više vremena“ ili iz puke “dosade“ (41 posto).

No, mnogo je i onih koji priznaju da je razlog alkoholu brige koja ih muči, a više nemaju mogućnost kao ispušni ventil koristiti sport, druženje s prijateljima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...