Znanstvenici otkrili četiri nova simptoma koronavirusa; Uz povišenu temperaturu i kašalj, ovo je zajedničko oboljelima…

Stručnjaci se nadaju da će se zbog otkrića novih simptoma više ljudi podvrgnuti testiranju na koronavirus.

Engleski znanstvenici tvrde da uz klasične simptome poput povišene temperature i kašlja, postoje još četiri simptoma covida-19. Studija provedena na više od milijun zaraženih Engleza pokazala je da su osjetili zimicu, gubitak apetita, glavobolju i bol u mišićima, prenosi Net.hr.

Rezultati se temelje na brisevima i upitnicima prikupljenim između lipnja 2020. i siječnja 2021. u sklopu studije React koji je vodio londonski Imperial College.

Što su osobe više simptoma pokazivale, to je bila veća vjerojatnost da će biti pozitivne, no oko 60 posto zaraženih nije prijavilo nikakve simptome tjedan dana prije testiranja.

Engleze se trenutno potiče na testiranje ako osjećaju neki od klasičnih simptoma, poput kašlja, povišene temperature i gubitka osjeta mirisa i okusa. Kada bi se testirali svi s klasičnim simptomima, znanstvenici procjenjuju da bi to obuhvatilo samo polovicu svih simptomatskih infekcija, no uključivanjem dodatnih simptoma taj bi se broj mogao popeti na tri četvrtine.

Zimica se javila u svim dobnim skupinama, dok su glavobolje zabilježene kod djece u dobi od pet do 17 godina. Gubitak apetita najviše se javljao kod skupine od 18 do 54 godine i onih u dobi od 55 godina i starijih. Bolovi u mišićima uglavnom su zabilježeni kod osoba u dobi između 18 i 54 godine.

Prema studiji, djeca su rjeđe prijavljivala temperaturu, trajni kašalj i gubitak apetita u usporedbi s odraslima.

“Nadamo se da će programi testiranja iskoristiti najnovije dokaze o najizglednijim simptomima kako bi se prepoznalo više zaraženih osoba”, izjavio je Paul Elliott, direktor programa React.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...